Index Vakbarát Hírportál

Nem csak a húszéveseké a világ: Biden indulhat az elnökválasztáson – mondják a vele egykorú amerikaiak

2023. október 1., vasárnap 13:25

A Joe Bidennel egykorú honfitársak zöme semmi kivetnivalót nem talál abban, ha az amerikai elnök jövőre újra indul az elnökválasztáson.

„Biztosan megvan a magához való esze” – mondta az elnökről egy nyugalmazott wisconsini hölgy. Louise Smoczynski egyike azoknak, akik pontosan ugyanazon a napon, 1942. november 20-án születtek, mint a regnáló elnök. A The Wall Street Journal több, hozzá hasonló személytől kérdezte: alkalmasnak tartják-e Bident egy újabb ciklusra.

A lap megjegyezte: az 1942-ben született amerikaiak nagyjából fele él, és sokan közülük még mindig szorgalmasan dolgoznak.

Smoczynski egyébként 2020-ban a demokrata jelöltet támogatta, és azt tervezi, hogy ismét rá szavaz.

Ezzel párhuzamosan más amerikaiak a politikai spektrum minden szegmensében aggódnak az elnök életkora miatt, aki a következő választások idején már majdnem 82 éves lesz – jegyezte meg a Fox News. Ezt egyébként egy friss közvélemény-kutatás is megerősítette: a szavazók többsége nem tartja alkalmasnak Joe Bident arra, hogy a Fehér Házban maradjon.

Szintén a The Wall Street Journal felmérése szerint a megkérdezettek 73 százaléka úgy véli: az elnök túl öreg ahhoz, hogy ismét elinduljon a 2024-es választásokon. Jóllehet az amerikaiak többsége leváltaná Joe Bident, fő riválisát, Donald Trumpot sem látnák szívesebben az elnöki székben.

Joe Biden 78 éves volt, amikor 2021 januárjában hivatalba lépett, ezzel ő volt a legidősebb megválasztott jelölt. Ha újraválasztják, 86 éves lenne egy második ciklus végén. Négy éve a kampányban fekvőtámaszpárbajra hívott ki egy 83 éves férfit, aki már akkor azt vágta az arcába: túl öreg, hogy elnök legyen.

Igaz, azóta eltelt négy év.

A 80 az új 60

A liberális vezetés és Biden demokrata párti kollégái egyaránt elismerték, hogy aggasztja őket az elnök kora.

A nyolcvanéves szavazók azonban – az elnökkel egy napon született, közel egy tucat amerikai közül többen – azt mondták, hogy Biden személyes egészségügyi problémái ellenére még mindig alkalmas az elnöki tisztség betöltésére.

„Sok barátom haldoklik, vagy demenciában szenved” – idézte fel Smoczynski, majd hozzátette: valószínűleg nem ezzel kellene érvelnie, mert ettől a nyolcvanéves életkor „szörnyűnek tűnik”.

A nőnél két éve rákot diagnosztizáltak. Azután – szavai szerint – az ember elindul „a lejtőn lefelé”, miután betölti nyolcvanadik életévét. Ő azonban bizakodik, mert a technológiai fejlődés pozitív értelemben sokat segített az idősebb amerikaiakon.

Az emberek tovább és jobban élnek. A 80 az új 60 éves életkor

– véli a nyugdíjas hölgy.

A bölcsesség az életkor függvénye

Sok amerikai, aki Bidennel egykorú, azt állítja: frusztrálja őket, hogy lebecsülik őket életkoruk miatt. Sokan közülük még mindig elfoglalt életet élnek, sűrű munkanapokkal.

Nyilván mindannyian leépülünk. De attól még vág az eszünk

– mondta egy nyugalmazott floridai borkereskedő. „A világ legokosabb embere lehet például nyolcvanéves, és akkor átkozottul nagy kár lenne, ha nem ő irányítaná a Fehér Házat” – érvelt Earl Evans.

Ő is aggódik azonban Biden mentális és fizikai egészsége miatt, és úgy véli, hogy az elnök már nem olyan éles eszű, mint korábban. Evans 2020-ban Donald Trumpra szavazott, és szerinte a volt elnöknél nem „tapasztalható” hasonló leépülés.

Egy másik idős szavazó, Peter Holmes évekkel ezelőtt véletlenül botlott Bidenbe egy ékszerüzlet előtt. Kiderült, hogy ugyanazon a napon születtek. Szóba elegyedtek.

„Rendkívül kedves és nagyon szimpatikus volt. Még a feleségemet is elbűvölte, pedig ő republikánus” – emlékezett vissza konzervatív szavazó.

Elismerte, hogy van benne bölcsesség, ami az életkorral alakul ki.

A laza, meghitt beszélgetés ellenére Holmes 2020-ban nem szavazott Bidenre, és valószínűleg jövőre sem fogja támogatni – már amennyiben az elnök tényleg indul a megmérettetésen.

(Borírókép: Joe Biden. Fotó: Kevin Dietsch / Getty Images)

 

Rovatok