Index Vakbarát Hírportál

Robert Fico határellenőrzést vezetne be a szlovák–magyar határon

2023. október 1., vasárnap 15:55

„Fontos számomra a V4 működőképessége és az, hogy ha megbízatást kapunk, akkor egy stabil, négy éven át működő kormányt tudjunk létrehozni” – jelentette ki Robert Fico, az előrehozott szlovákiai parlamenti választásokon győztes párt, az Irány (Smer–SD) elnöke vasárnapi pozsonyi sajtótájékoztatóján a választás nem hivatalos végeredményeire reagálva.

A politikus minderről egy, a várható koalíciós tárgyalásokon szem előtt tartott prioritásaikat tudakoló újságírói kérdésre adott válaszában beszélt. Az Irány elnöke, aki „nagyon jónak” nevezte a pártja által a választáson elért, közel 23 százalékos eredményt, többször is hangsúlyozta: egyelőre arra várnak, „hogy csörögjön a telefon”, és megbízatást kapjanak Zuzana Caputová államfőtől a kormányalakításra. Hozzátette:

amíg ez nem történik meg, semmilyen tárgyalásba nem kezdenek a parlamentbe bejutott pártokkal.

Úgy vélte, amennyiben megkapják az esélyt a kormányalakítási tárgyalások megkezdésére, azok bizonyára heteket vesznek majd igénybe.

Robert Fico kitért arra, hogy Ukrajnával kapcsolatban a választások előtt tett kijelentéseik változatlanok, pártja azon az állásponton van, hogy Ukrajnának humanitárius segítséget kell nyújtani,

de ellene vannak a fegyverszállításnak, békepártiak, és mindent megtesznek azért, hogy az Ukrajnában zajló tragédia lezárása érdekében minél hamarabb megkezdődjenek a tárgyalások.

Elmondta: kormányra kerülésük esetén az ország külpolitikai irányultsága változatlan marad, de ez nem jelenti azt, hogy nem fogják hallatni a hangjukat azokban a például az Európai Uniót érintő kérdésekben, amelyekben a jelenlegi folyamatokkal nem értenek egyet.

Egy, az illegális migrációs helyzettel és a határellenőrzésekkel kapcsolatos újságírói kérdésre válaszolva Fico megerősítette: amennyiben ők alakítanak kormányt, annak egyik első lépése egy olyan határozat elfogadása lesz, hogy az illegális migráció megfékezésére ideiglenesen határellenőrzést vezessenek be a szlovák–magyar határon.

Orbán és Szijjártó is gratulált

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter örül annak, hogy „Szlovákiában egy megkérdőjelezhetetlenül demokratikus választáson az emberek egyértelmű döntést hoztak”.

A miniszter Facebook-bejegyzésében azt írta: a választások eredménye esélyt ad arra, hogy Szlovákiában újra stabil kormány alakuljon, és a szlovák–magyar kapcsolatok tovább fejlődjenek.

Az elmúlt években minden olyan eredmény, amely segítette a két ország kapcsolatait – mint a hídépítés vagy a határátkelőhelyek megnyitása –, mind a Robert Fico korábbi kormányával kötött megállapodások eredménye

– fogalmazott Szijjártó Péter.

Orbán Viktor miniszterelnök az elsők között gratulált a Smer vezetőjének:

Gratulálok Robert Ficónak a szlovákiai parlamenti választáson aratott vitathatatlan győzelméhez

– írta X-oldalán a magyar kormányfő.

A Smer nyerte a választásokat

Robert Fico pártja, az Irány (Smer–SD) a megszerzett voksok 23,6 százalékával nyerte az előrehozott szlovák parlamenti választást a leadott szavazatok 94,6 százalékos feldolgozottságánál. Az aktuális feldolgozottság mellett a Szövetség eredménye 4,4 százalékra csökkent, vagyis a felvidéki magyar párt nem jut be a pozsonyi törvényhozásba.

A második legtöbb eddig összeszámolt voksot, a szavazatok 16,2 százalékát a liberális Progresszív Szlovákia szerezte meg, a harmadik helyet pedig az Irányból kilépett Peter Pellegrini volt miniszterelnök vezette Hang (Hlas–SD), 15,3 százalékos eredményt produkálva.

AZ EDDIG NYILVÁNOSSÁGRA HOZOTT RÉSZEREDMÉNYEK SZERINT ÖSSZESEN 7 PÁRT JUT MAJD AZ ÚJ POZSONYI TÖRVÉNYHOZÁSBA, AMELYEK KÖZÖTT NINCS OTT A FELVIDÉKI MAGYAR PÁRT, A SZÖVETSÉG.

A 94,6 százalékos feldolgozottság melletti részeredmények szerint a pozsonyi parlamentbe jutott az Igor Matovic volt miniszterelnök vezette Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) mozgalom és társai által alkotott koalíció (9,1 százalékkal), a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) 7 százalékkal, a liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS) 5,8 százalékkal, valamint a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) 5,7 százalékkal.

Caputová Fico pártját kéri fel kormányalakításra

Zuzana Caputová közösségi oldalán jelentette be, hogy október 2-án megbízza az előre hozott választás győztesét a kormányalakítással. Ezzel párhuzamosan a választás hivatalos eredményei is napvilágot láttak. 

A Smer-SD lett a választás győztese, miután a leadott szavazatok 22,94%-át szerezte meg, ez  42 mandátumot jelent Ficóéknak a parlamentben. Az Országos Választási és Pártfinanszírozást Ellenőrző Bizottság vasárnap kihirdette a parlamenti választás hivatalos eredményeit. A részvételi arány 68,51%-os volt, 3 007 123 választásra jogosult személy járult az urnákhoz – írja a parameter.sk.

A második helyen a Progresszív Szlovákia végzett 17,96%-kal, ami 32 parlamenti mandátumot jelent. A harmadik Hang (Hlas-SD) lett, amely 27 helyet szerzett a parlamentben a választáson elért 14,7%-kal.

Rovatok