Index Vakbarát Hírportál

Súlyos váddal illette a koszovói miniszterelnök Szerbiát

2023. október 2., hétfő 14:44

A szerb fegyveresek nyolc nappal ezelőtti támadása egy nagyobb, Észak-Koszovó elcsatolására vonatkozó terv része volt – közölte Albin Kurti koszovói miniszterelnök hétfőn.

Ahogy az Index beszámolt róla, továbbra sem csillapodnak a kedélyek Koszovó és Szerbia között, miután a múlt héten harminc szerb fegyveres és koszovói rendőrök között tűzharc alakult ki az észak-koszovói Banjska településen. A felek egymást hibáztatják az esetért, emellett azzal vádolják a másik felet, hogy ő a felelős a helyzet eszkalációjáért.

Albin Kurti már a lövöldözés napján Belgrádot vádolta meg a fegyveres támadás megszervezésével, illetve megrendelésével. Mint mondta, Alekszandar Vucsics háborút akar a két ország között, és a politikust az egykori véres diktátorhoz, Szlobodan Milosevicshez hasonlította.

A koszovói kormányfő közölte, hogy a szerb fegyveresek 37 különböző ponton terveztek támadást.

A koszovói kormányfő szerint egy olyan folyosót hoztak volna létre, amelyen fegyvereket és csapatokat tudtak volna Észak-Koszovóba küldeni Szerbiából – adta hírül az MTI.

Szerbia visszavonta a katonákat Koszovó közeléből

Koszovó a múlt hét végén azt követelte, hogy Szerbia vonja vissza a hadseregét a koszovói határ közeléből, Pristina ugyanis készen áll megvédeni területi integritását. A szerb elnök közölte, visszahívja a katonákat, akiknek nem állt szándékukban belépni Koszovó területére.

Donika Gervalla koszovói védelmi miniszter szintén aggodalmának adott hangot a koszovói határ közelében állomásozó szerb katonák miatt. A Koha Ditore című pristinai napilap internetes oldalának beszámolója szerint drónfelvételek tanúsítják Szerbia közvetlen részvételét a Koszovó elleni támadásban.

Fokozódik a feszültség a térségben

Mint írtuk, a Szerbia és Koszovó közötti feszültség az utóbbi hónapokban jelentősen kiéleződött. Koszovóban zavargások törtek ki május végén, amikor a helyi szerbek által bojkottált áprilisi helyhatósági választások után a többségében szerbek lakta térségben az ott leadott albán szavazatok alapján, mindössze 3,5 százalékos részvételi arány mellett megválasztott albán polgármesterek el akarták foglalni hivatali posztjukat.

A helyi szerbek koszovói rendőrökre és a NATO irányítása alatt álló békefenntartó haderő, a KFOR katonáira támadtak.

Koszovó 2008-ban egyoldalúan kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, amit Belgrád azóta sem hajlandó elismerni, és továbbra is saját, déli tartományának tartja a többségében albánok lakta területet. Alekszandr Vucsics többször is kijelentette, hogy Szerbia soha nem fogja elismerni Koszovó függetlenségét.

Rovatok