Index Vakbarát Hírportál

Súlyos járvány terjedésétől tartanak Szlovéniában

2023. október 2., hétfő 18:22

A szlovén élelmiszer-biztonsági, állategészségügyi és növényvédelmi hivatal intézkedéseket vezet be az afrikai sertéspestisjárvány (ASP) elkerülése érdekében, miután a legtöbb szomszédos országban már megjelent a vírus.

A rendelet hétfőn lépett hatályba, és az egész országra érvényes. Az utasítás szerint a kültéri ólakat kerítéssel kell körülvenni, hogy megakadályozzák a vaddisznókkal való érintkezést. A hivatal szerint ez jelentősen csökkenti a járvány terjedésének kockázatát.

Az afrikai sertéspestis olyan vírusos betegség, amely ellen nincs vakcina, és nagy veszteségeket okoz a sertésállományban és a gazdaságnak.

Más állatfajokra nem jelent veszélyt. Szlovéniában eddig egyetlen esetet sem észleltek – közölte az MTI a hivatal közleményét.

A szomszédos Horvátország június 23-án jelentette először az EU-tagországoknak, hogy házisertés-állományban is igazolták az ASP-vírus jelenlétét, majd rövid idő alatt több tucat járványgócot azonosítottak.

Horvátországban eddig 20 ezer sertést pusztítottak el. Továbbra is a kelet-horvátországi Vukovár-Szerémség megyében a legrosszabb a helyzet, ahol 20 járásra terjed ki a betegség. A járvány eddig 900 gazdaságot érint az ország Szerbiával és Bosznia-Hercegovinával határos megyéiben.

A bezárt telepeken legkorábban 2025-ben lesz lehetséges az újbóli tenyésztés, emiatt sok gazdálkodó döntött úgy, hogy felhagy a sertéstartással. A horvát kormány 7,5 millió euró értékben nyújt támogatást azoknak a gazdálkodóknak, akiknek a járvány továbbterjedésének megakadályozása érdekében el kellett pusztítaniuk a sertésállományukat.

Rovatok