Index Vakbarát Hírportál

Legalább 55 ember meghalhatott egy kínai atomtengeralattjáró-balesetben

2023. október 3., kedd 21:41

Egy brit titkosszolgálati jelentés alapján súlyos szerencsétlenséget szenvedett augusztusban egy kínai nukleáris meghajtású tengeralattjáró. A balesetben legkevesebb 55 haditengerész halhatott meg a Sárga-tengeren. Kína hivatalosan is cáfolta a történteket.

Ötvenöt kínai tengerész hallhatott meg egy kínai atomtengeralattjáró-balesetben augusztus 21-én – számolt be a Daily Mail. A lap titkos brit jelentésekre hivatkozva azt írja, hogy a 093-as típusú tengeralattjáró a Sárga-tengeren esett csapdába.

A tragédiát az oxigénrendszer meghibásodása okozta, ami megmérgezte és megölte a legénység tagjait.

Kína hivatalosan cáfolta a történteket. A britek úgy tudják, hogy Peking szándékosan nem kért nemzetközi segítséget a szerencsétlenség idején. 

Korábban is megjelentek híresztelések az incidensről

A tengeralattjáró-balesetről szóló első, meg nem erősített jelentések alig néhány nappal azután jelentek meg, hogy Peking nagyszabású hadgyakorlatokat indított Tajvan környékén. Más jelentésekben arról is írnak, hogy a hajó fedélzetén nem 55, hanem legalább 100 fős legénység hallhatott meg.

EurAsian Times például azt írta: a hajó javítása és felszínre hozatala hat órát vett igénybe. A szakértők nem tartják kizártnak, hogy Kína valóban titkolja a balesetet. A tajvani honvédelmi minisztérium nem erősítette meg a hírt, hozzátéve, hogy ezek az információk „teljesen bizalmasak” .

Megjegyezték, hogy amerikai kormány gyanúsnak tartja, hogy Li Csangfu kínai védelmi miniszter már több mint két hete eltűnt a nyilvánosság elől. Egyelőre nem tudni, hogy a tengeralattjáró-baleset és a védelmi miniszter elleni nyomozás között van-e összefüggés.

Az indiai haditengerészet névtelenséget kérő tisztviselője úgy nyilatkozott, hogy az ehhez hasonló incidenseket nem lehet sokáig titkolni, különösen, ha halálos áldozatok is voltak. Hozzátette: talán idő kérdése, hogy mikor kerül a nyilvánosság elé a baleset.

Rovatok