Index Vakbarát Hírportál

Donald Trump némán ülte végig a tárgyalást, amelynek tétje, megtarthatja-e toronyházát

2023. október 3., kedd 06:17

A volt amerikai elnök is megjelent a cégei ellen üzleti csalás miatt indult polgári peres eljárás első tárgyalásán New Yorkban.

A volt elnök, fiai és cégcsoportja ellen New York állam főügyésze indított pert, mert véleménye szerint a cégbirodalom ingatlanainak értékét a ténylegesnél magasabb áron tartották nyilván, amivel félrevezették a finanszírozó bankokat, biztosítókat és egyéb üzleti szereplőket.

Az első tárgyalási napon a védők és ügyészek megtartották nyitóbeszédjeiket. A védőügyvédek állítása szerint a bíróság állapított meg a valósnál jóval alacsonyabb értéket a Trump-ingatlanokra, valamint többi között politikai indíttatású eljárásnak minősítették a pert, mert azt New York állam demokrata főügyésze, Leticia James kezdeményezte.

Az ügyészek állításuk alátámasztására lejátszottak egy hangfelvételt Donald Trump korábbi ügyvédje, a csalásért már korábban elítélt Michael Cohentől, aki azt állította: főnöke rendszeresen arra utasította őt, hogy értékelje felül a hivatalos iratokban is a kérdéses ingatlanokat.

Donald Trump a tárgyalóteremben nem szólalt meg, de végigülte a tárgyalást, és a szünetben újságírók előtt élesen bírálta a főügyészt, akit radikális baloldalinak nevezett. Kijelentette, hogy a floridai Mar-a-Lago rezidenciája legalább 1 milliárd dollárt ér, szemben a bíróság által megállapított 18 millió dollárral.

Üzleti és jogi szakértők szerint a per tétje, hogy Donald Trump cégcsoportja megtarthatja-e több ingatlanát, köztük az emblematikus Trump-toronyházat New Yorkban, valamint golfpályákat.

A várakozások szerint a polgári peres eljárás tárgyalási szakasza december közepéig tart.

tárgyalás előzménye, hogy New York állam Legfelsőbb Bíróságának bírája, Arthur Engoron azt állapította meg, hogy Donald Trump és vádlott-társai felelősségre vonhatók csalás miatt az ingatlanok hivatalos értékének tudatos felülbecslése miatt.

Rovatok