Index Vakbarát Hírportál

A Nagy-szaharai Iszlám Állam több tucat nigeri katonával végzett

2023. október 3., kedd 09:11

Huszonkilenc katona halt meg egy nyugat-nigeri támadásban, ez volt az eddigi legtöbb áldozatot követelő eset azóta, hogy a hadsereg július végén átvette a hatalmat az országban, ahol rendszeressé váltak a dzsihadista szélsőségesek támadásai – közölte a helyi védelmi minisztérium.

„A biztonsági erők egy különítménye volt a célpontja egy összetett támadásnak Tabatol településtől északnyugatra, amelyet több mint száz terrorista követett el házilagos robbanószerkezetekkel, valamint pokolgépekkel megrakott járművekkel” – derült ki a helyi tévében ismertetett közleményből.

A támadásban az előzetes adatok szerint 29 katona meghalt, kettő pedig súlyosan megsebesült, írták a tájékoztatásban, amely szerint több tucat terroristával végeztek.

Az eset a mali határ közelében történt, a „Nagy-szaharai Iszlám Állam” (EIGS) terrorista szervezet által jelentett fenyegetés semlegesítésére irányuló műveletek során. Ez a legsúlyosabb mértékű veszteség azóta, hogy a hadsereg július 26-án államcsínnyel hatalomra került, amit részben a romló biztonsági helyzettel indokolt.

Augusztus közepén legalább 17 nigériai katona meghalt és 20 megsebesült feltételezett dzsihadisták támadásában a Niger és Burkina Faso közötti határ közelében.

A Niger, Burkina Faso és Mali közötti „három határ” néven ismert terület az al-Kaida terrorszervezethez és az EIGS-hez kötődő szaheli dzsihadisták menedéke.

Rovatok