Index Vakbarát Hírportál

Komoly választás elé állították Orbán Viktor szövetségesét Ukrajna ügyében

2023. október 3., kedd 13:28

Stefan Löfven korábbi svéd miniszterelnök és az Európai Szocialisták Pártjának elnöke választás elé állította Robert Ficót: vagy változtat Ukrajnával kapcsolatos álláspontján, vagy kezdeményezni fogja a Smer kizárását.

Az Európai Szocialisták Pártjának (PES) elnöke, Stefan Löfven felszólította a szlovák választásokat megnyerő Irány (Smer–SD) elnökét, Robert Ficót, hogy minél hamarabb változtasson Ukrajnával kapcsolatos álláspontján – írja az Új Szó

Amennyiben ez nem történik meg, Löfven kezdeményezni akarja a Smer kizárását.

Robert Fico a felszólításra videóban reagált, amelyben elmondta, gratuláció helyett zsarolás érkezett az európai szocialistáktól. 

Vagy azt mondjuk, amit az Egyesült Államok szeretne, vagy kidobnak minket

– közölte a Smer elnöke abban a videóban, amelyet eddig közel félmillióan tekintettek meg a Facebookon. Fico úgy véli, a korábbi svéd miniszterelnök álláspontja antidemokratikus és tekintélyelvű; úgy gondolja, szuverén politikusokat nem illik megzsarolni.

Fico és Orbán hasonlóan gondolkoznak

Szeptember 30-án előrehozott választást tartottak Szlovákiában, ahol az egyik legnagyobb kérdés az volt, hogy a közvélemény-kutatásokban fej fej mellett mért szociálpopulista Smer–SD (Irány–Szociáldemokrácia) vagy a liberális Progresszív Szlovákia szerzi meg a legtöbb szavazatot.

Azonban az exit pollra rácáfoltak az eredmények, a Robert Fico vezette Smer ugyanis magabiztosan nyerte meg a választásokat, amivel rendkívül jó helyzetben várhatja majd a koalíciós tárgyalásokat.

A nem hivatalos eredményekre reagálva Orbán Viktor is gratulált szövetségesének, X-bejegyzésében azt írta, „egy hazafival mindig jó együtt dolgozni”. Vasárnap sajtótájékoztatót tartott Pozsonyban Fico, aki ekkor már úgy értékelt, hogy fontos számára a V4 működőképessége, mint ahogy az is, hogy ha megbízatást kapnak, akkor egy stabil, négy éven át működő kormányt tudjanak létrehozni.

Fico és Orbán Ukrajnával kapcsolatos álláspontja hasonló: a fegyverszállítást mindketten ellenzik, a humanitárius segítséget viszont támogatják. Fico előrebocsátotta: egyik első lépése egy olyan határozat elfogadása lesz, hogy az illegális migráció megfékezésére ideiglenesen határellenőrzést vezessenek be a szlovák–magyar határonRobert Fico emellett ugyanúgy gondolkodik a háborúról, a migrációról és a genderügyről, mint a magyar kormány. 

Rovatok