Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter reagált az OTP-t érintő döntésre

2023. október 4., szerda 12:28

Az Ukrajnával szomszédos Magyarország és Moldova is azt szeretné, hogy minél hamarabb véget érjen a háború, ugyanis mindkét ország közvetlenül szembesül annak rendkívül súlyos negatív kihatásaival – közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Budapesten, aki az OTP-vel kapcsolatos fejleményről is beszélt.

A tárcavezető a moldovai miniszterelnök-helyettessel, Dumitru Alaibával közös sajtóértekezletén arról számolt be, hogy mindkét ország az ukrajnai háború közvetlen szomszédságában él, és rendkívül súlyos negatív kihatásokkal szembesül emiatt.

„Két olyan ország és két olyan nemzet, amely semmifajta felelősséggel nem viseltetik ezen háborúért, mégis mind a moldávok, mind a magyarok most már több mint másfél éve fizetik a háború árát” – húzta alá Szijjártó Péter.

Majd rámutatott, hogy Magyarország és Moldova is sok menekültet fogadott be, mindkét fél számára komoly kihívást jelent a külső körülmények nyomán egekbe szökő energiaárak és infláció kezelése.

„Mind Moldova, mind Magyarország példája és helyzete világosan bizonyítja, hogy mennyire veszélyes a háború szomszédságában élni, és hogy milyen súlyos nehézségek adódnak abból. […] Éppen ezért mindketten azt szeretnénk, ha ez a háború most már minél előbb véget érne” – hangsúlyozta.

„Minél előbb véget ér a háború, annál kevesebb ember hal meg, s minél előbb véget ér a háború, annál jobban tudjuk csökkenteni a saját polgárainkra rakódó terheket. Még egyszer mondom: sem Moldova, sem Magyarország, sem a moldáv, sem a magyar emberek nem tehetnek erről a háborúról, semmilyen felelősség nem terhel minket, mégis folyamatosan fizetjük a háborúnak az árát” – tette hozzá.

Az OTP

Jó irányba tett lépés, hogy Ukrajna levette az OTP-t a háború nemzetközi szponzorainak listájáról, de a kormány biztosítékokat szeretne arra, hogy a jövőben nem kerül vissza a jegyzékbe a pénzintézet, ezért Budapestre hívta az ukrán Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség (NAZK) képviselőit – jelentette be szerdán Szijjártó Péter.

A tárcavezető a moldovai miniszterelnök-helyettessel közösen sajtótájékoztatóján újságírói kérdésekre válaszolva üdvözölte, hogy eltávolították az OTP-t a feketelistáról, azonban úgy vélekedett, hogy ezzel gyakorlatilag elismerték azt, hogy „megalapozatlan, hazug, nevetséges” indokokkal került a bank ebbe a jegyzékbe.

Megalapozatlannak nevezte például azt az okot, miszerint az OTP Oroszország bankrendszerének egyik meghatározó szereplője lenne, miközben piaci részesedése mindössze 0,17 százalék. Ami pedig szavai szerint „már inkább a nevetségesség kategóriája”, hogy azt állították az OTP-ről, hogy Donyeckben is működik, miután egy hasonló nevű oroszországi településen valóban van fiókjuk, több száz kilométerre az ukrán határtól.

„Úgyhogy mind a négy ok, amit az ukrán ügynökség megnevezett, hazug, nevetséges, alaptalan ok volt, ezért mi azt természetesnek gondoljuk, hogy az OTP-t ezen a listán nem szerepeltetik” – fogalmazott.

Szijjártó Péter ugyanakkor úgy vélte, hogy maga a jegyzékbe vételi eljárás aggodalomra ad okot, hiszen ez bármikor megtörténhet a jövőben is.

„Ezért ma azt a kérésünket közöltük Ukrajna budapesti nagykövetével, hogy az ukrán korrupcióellenes ügynökség delegációja minél előbb jöjjön el ide, Budapestre, hogy ki tudjunk tárgyalni egy olyan megállapodást, amely garanciát jelent arra, hogy a jövőben ilyen döntés nem születik, a jövőben sem teszik önkényesen, nevetséges indokok alapján az OTP-t fel erre a listára” – mondta.

A miniszter ezután arra is kitért, hogy az NAZK-nak van egy, szankcióra előterjesztett listája is, amelyen az OTP oroszországi entitása, illetve négy magyar bankvezető még mindig szerepel.

„Elvárjuk, hogy ez a négy OTP-s vezető és az oroszországi entitás is kerüljön le az ukrán korrupcióellenes ügynökség listájáról” – jelentette ki Szijjártó Péter az MTI híradása szerint.

Az orosz–ukrán háború eseményeit az Index is folyamatosan követi, szerdai élő hírfolyamunk ide kattintva érhető el.

Rovatok