Index Vakbarát Hírportál

Újabb részletek derültek ki a velencei buszbalesetről

2023. október 5., csütörtök 09:15

Súlyos buszbaleset történt kedd este Velencében, többen meghaltak és sokan megsérültek. A nyomozók nagy erőkkel dolgoznak az áldozatok azonosításában, valamint a baleset körülményeinek tisztázásában is. A hírek szerint rosszullét okozhatta a tragédiát. A szerencsétlenségben gyerekek, és egy terhes nő is meghalt.

Mint arról az Index is írt, legalább 21 ember meghalt, miután súlyos buszbaleset történt Velence Mestre nevű városrészében kedden, nem sokkal este 8 óra előtt. A menetrend szerinti járat egy felüljáróról zuhant le az út mellett futó vasúti sínekre, ahol kigyulladt.

A busz mintegy 10 métert repült a Mestre és Marghera között a Mestre és az A4-es autópálya között vezető felhajtó felüljáróján. A halálos áldozatok mellett legalább 20 sérültje van a balesetnek.

A BBC azt írta, hogy 

az olasz hatóságok még mindig nem tudták azonosítani a halálos velencei buszbaleset összes áldozatát.

Bruno Cherchi ügyész közölte: DNS-mintákkal próbálják azonosítani azokat, akiknél nem találták meg az irataikat. A hatóságok szerint három gyermek, köztük egy csecsemő is volt a halottak között. 

Feltételezésük szerint úgy tűnik, hogy kilenc ukrán, három német, négy román, két portugál, egy dél-afrikai állampolgár és az olasz sofőr halt meg a tragédiában. Hozzátették, öt sérült állapota súlyos.

A horvát külügyminisztérium ugyanakkor megerősítette, egy horvát áldozata és egy súlyos sérültje is van a szerencsétlenségnek.

Rosszullét vezethetett a tragédiához

A BBC információi szerint a rendőrség a térfigyelő kamerák felvételeiből próbálja kideríteni, hogy pontosan mi történt.

Van egy videónk a buszról, mielőtt lezuhant. Eszerint a jármű hirtelen lelassított, majd fékezni kezdett. Már majdnem megállt, amikor átesett a védőkorláton. Szerintem a sofőr rosszul lett, mert különben nem tudom megmagyarázni a történteket. Látszólag nem volt semmilyen zavaró tényező az úton

– mondta Massimo Fiorese, az érintett busztársaság dolgozója. Hozzátette, a jármű egy évnél sem volt régebbi, a sofőr pedig tapasztalt volt.

Meghalt egy horvát focista felesége

A hírek szerint a balesetben egy horvát nő is meghalt, aki Marko Bakovic horvát focista újdonsült felesége volt. A nő közös gyermekükkel volt várandós.

Az index.hr információi szerint Antonela és Marko Bakovic épp nászútjukon voltak Velencében, ugyanis 20 nappal a tragédia előtt házasodtak össze. Marko Bakovic túlélte a balesetet, jelenleg az intenzív osztályon ápolják. Sérülései súlyosak, de már túl van az életveszélyen.

A portál szerint Bruno Cherchi velencei ügyész elmondta, hogy szerda délutánig mindössze három-négy túlélő tudott beszélni a nyomozókkal. A tűzoltók végül szerda hajnalban távolították el a helyszínről az összetört buszt. A közeli kórházban pszichológusokból és pszichiáterekből álló fogadópontot hoztak létre, amely segítséget nyújt az áldozatok családjainak.

Giorgia Meloni olasz miniszterelnök közölte: az ország együtt érez az áldozatok családjával és barátaival. A város hatóságai a tragédia után háromnapos gyászt hirdettek, a római szenátus egyperces néma csenddel tisztelgett az elhunytak előtt.

Sikerült azonosítani az áldozatokat

Frissítés: az MTI nemrég közölte, hogy Bruno Cherchi ügyész szerint azonosították a buszbaleset mind a 21 halottját. A tisztviselő megerősítette, hogy kilenc ukrán, négy román és három német utas, valamint egy-egy utas Portugáliából, Dél-Afrikából és Horvátországból származott.

Rovatok