Index Vakbarát Hírportál

Bepánikoltak Ukrajnában az Egyesült Államokban eluralkodó káosztól

2023. október 5., csütörtök 14:39

Az amerikai elnök szerdán aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a kongresszusban kialakult kaotikus állapotok hatással lehetnek Ukrajnára, miután Kevin McCarthy republikánus képviselőházi elnököt kedden, a kormány leállásával való fenyegetés közepette leváltották. Eközben ukrán politikusok is elismerték: megijedtek, hogy a tengerentúlon zajló belpolitikai fejlemények miatt Ukrajna kevesebb támogatást kaphat Amerikától.

Joe Biden azt mondta, hogy az Egyesült Államok „képes támogatni Ukrajnát”, miután a hétvégén aláírt, a kormány működésének fenntartását célzó átmeneti finanszírozási törvény nem tartalmaz konkrét összegeket a háború támogatására – írja a The Washington Post

Biden újságíróknak nyilatkozva – amikor arról kérdezték, hogy a Capitoliumban uralkodó zűrzavar befolyásolhatja-e az Ukrajnának nyújtott segélyeket –, azt mondta: „aggasztónak tartja”. 

Elmondta, hogy egy nagyszabású beszédet fog tartani, amelyben az Ukrajna támogatása melletti elkötelezettség mellett érvel, és hozzátette, hogy „más módon” is meg lehet találni a finanszírozást jelentő pénzeket, anélkül, hogy ezt bővebben kifejtette volna.

Előző nap a szövetségesekkel és partnerekkel folytatott telefonbeszélgetésben arra figyelmeztetett, hogy az Ukrajnának nyújtott amerikai finanszírozás elmaradása „mindent megváltoztathat a harctéren".

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint a finanszírozás szüneteltetése Oroszországot segítené. „Úgy érzem, hogy az Egyesült Államok támogat minket” – mondta szerdán az olasz Sky TG24 televíziónak. „Tudom, hogy a Fehér Ház százszázalékos támogatást nyújt, és a kongresszusban is nagy a támogatás”.

Az Ukrajnának nyújtott amerikai segélyek további folyósításának támogatása az elmúlt egy évben kismértékben csökkent az egyértelmű pártpolitikai megosztottság mellett – derül ki a Chicago Council on Global Affairs felméréséből.

A felmérés szerint a felnőttek 63 százaléka támogatja, hogy további fegyvereket és katonai szállítmányokat biztosítsanak az ukrán kormánynak – a republikánusok 50 százaléka, a demokraták 77 százaléka –, ami a tavaly novemberi 65 százalékról és a 2022. júliusi 72 százalékról csökkent erre az értékre. A republikánus szavazók körében a támogatás 18 százalékponttal csökkent 2022 júliusa óta, míg a demokraták körében 2 százalékpontos a visszaesés.

Az ukránok rettegnek 

Napokkal azután, hogy a törvényhozók félretették azt a létfontosságú amerikai tervet, hogy több milliárd dollárnyi segélyt küldjenek Kijevnek, Kevin McCarthy amerikai házelnököt saját republikánus párti kollégái leváltották. Az Ukrajnának nyújtott segélyt nevezték meg ennek okaként. 

Kijevben a tisztviselők tanácstalanok, hogy mi történhet ezután. Leghűségesebb katonai szövetségesük hirtelen megbízhatatlannak tűnik, annak ellenére, hogy Biden elnök és mások biztosították őket arról, hogy az Egyesült Államok mindaddig kitart mellettük, amíg Ukrajna megszállóit le nem győzik.

Szabályosan elkezdtünk rettegni. Számunkra ez katasztrófa. Mi abban vagyunk érdekeltek, hogy a dolgok rendeződjenek, hogy az amerikai demokrácia működjön, és hogy helyreálljon a kétpárti konszenzus Ukrajna támogatásáról

– mondta Ivanna Klimpush-Tsintszadze, vezető ukrán parlamenti képviselő, aki az ország európai uniós integrációjával foglalkozó bizottság elnöke.

Az orosz–ukrán háború fejleményeit csütörtökön is percről percre követjük.

Rovatok