Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor mosolyogva csapott Zelenszkij tenyerébe

2023. október 5., csütörtök 17:14

Orbán Viktor egy mosoly kíséretében rázott kezet Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel az Európai Politikai Közösség spanyolországi csúcstalálkozóján. A kézfogásról fotók is készültek.

Az Európai Tanács soros elnökségét betöltő Spanyolország kormánya 47 állam, valamint az EU-s intézmény vezetőjét hívta meg az EPC tanácskozására.

A magyar miniszterelnök pénteken – ugyancsak Granadában – az Európai Tanács informális csúcstalálkozóján vesz részt a 26 másik uniós tagország állam- illetve kormányfőjével együtt – mondta Havasi Bertalan.

Orbán Viktor közösségi oldalán később egy olyan bejegyzés is megjelent, ahol több más európai politikussal és vezetővel is találkozott.

Orbán Viktor idén februárban találkozott először személyesen Zelenszkijjel a brüsszeli EU-csúcson. A találkozón Volodimir Zelenszkij meghívta az ukrán fővárosba, Kijevbe a magyar miniszterelnököt.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter később azt mondta, a kárpátaljai magyarokat érintő nyelvtörvény jelenti az akadályát annak, hogy Orbán Viktor Kijevbe utazzon.

Gulyás Gergely akkor úgy fogalmazott, hogy az ukrán nyelvtörvény „ellentétes az Európai Unió elveivel”, és ezáltal önmagában is akadályát jelenti a magyar miniszterelnök kijevi látogatásának. Hozzáfűzte: a miniszterelnök kijevi látogatásának csak akkor van értelme, ha ez segít abban, hogy javuljanak a magyar–ukrán kapcsolatok, és „kézzelfogható eredményeket” is produkál.

Az orosz–ukrán háború fejleményeit percről percre közvetítjük ebben a cikkünkben. 

Rovatok