Index Vakbarát Hírportál

Koszovó nem nyugszik, míg Európa nem szankcionálja Szerbiát

2023. október 6., péntek 06:41

A Szerbia és Aleksandar Vucic szerb elnök elleni uniós szankciók kivetését sürgette Vjosa Osmani koszovói elnök az Európai Politikai Közösség (EPC) granadai találkozóján csütörtökön.

Vjosa Osmani hangsúlyozta, amíg ezeket a szankciókat nem léptetik életbe, addig nem látja értelmét, hogy tárgyalóasztalhoz üljenek Szerbiával a két ország közötti feszült viszony rendezése érdekében.

A koszovói elnök javaslatának előzménye, hogy szeptember 24-én Észak-Koszovóban szerb nemzetiségű, maszkos fegyveresek koszovói rendőrökre támadtak, és órákig tartó tűzpárbaj alakult ki közöttük. A támadásban egy rendőr meghalt, egy megsebesült, három támadót pedig lelőttek.

Pristina szerint Szerbia politikailag és pénzügyileg is támogatta előtte a fegyvereseket, a cél pedig Észak-Koszovó elszakítása és bekebelezése volt. Belgrád tagadja, hogy köze lett volna a támadáshoz.

Vjosa Osmani azt várja, hogy Spanyolország is támogassa az uniós szankciók kivetését Szerbiára a fegyveres akció miatt. Az európai uniós soros elnöki tisztségét betöltő, az EPC harmadik találkozójának helyet adó Spanyolország egyike azon öt uniós tagországnak, amely nem ismeri el Koszovó függetlenségét.

Rovatok