Index Vakbarát Hírportál

A holland kormányfő szerint Orbán Viktor szeret lázadást szítani

2023. október 7., szombat 06:50

Közös nyilatkozatot fogadtak el az Európai Unió vezetői a spanyolországi Granadában, ahol nemrég kétnapos csúcsot tartottak. A migráció végül kikerült a nyilatkozatból, amit Magyarország és Lengyelország is igyekezett elérni. A bevándorlást illetően Orbán Viktor miniszterelnök jogi értelemben történt „megerőszakolásról” beszélt, amit a The Guardian szerzője provokatívnak minősített.

Nem szerepel a migráció abban a közös pénteki nyilatkozatban, amit az Európai Unió állam- kormányfői adtak ki a spanyolországi Granadában tartott EU-csúcs után, ugyanakkor a résztvevők egységes álláspontot fogalmaztak meg a közösség bővítésével, valamint stratégiai autonómiájával kapcsolatban – adta hírül az MTI.

Az összefoglaló szerint a felek azt is megerősítették, hogy ameddig csak szükséges, támogatják az orosz invázió sújtotta Ukrajnát.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az esemény utáni sajtótájékoztatón arról is beszélt, hogy a találkozón a migráció kezelésének operatív része állt a viták középpontjában. Hozzátette: Európának „csapatként kell együttműködnie” ebben a kérdésben.

Nem most először és utoljára vitáztunk a migrációról

 – fogalmazott Charles Michel, aki az Európai Tanács elnökeként külön nyilatkozatot adott ki a csúcstalálkozót követően.

A dokumentumban hangsúlyozta az illegális bevándorlás azonnali, határozott kezelésének fontosságát, a kölcsönös előnyökön alapuló átfogó partnerséget a származási és tranzitországokkal, a migrációt kiváltó okok elleni küzdelmet, a legális migráció lehetőségeinek biztosítását, a külső határok hatékonyabb védelmét, valamint az embercsempészet elleni küzdelmet egyebek mellett.

Továbbá kiemelte a nemzetközi jogszabályok, az unió értékeinek és alapelveinek tiszteletben tartását, valamint az alapvető jogok védelmét.

„Provokatív” magyar hangnem

A Politico című brüsszeli lap a zárónyilatkozattal kapcsolatos tudósításában félig bukásként értékeli a granadai csúcstalálkozót, miután Lengyelország és Magyarország arra kényszerítette a küldötteket, hogy mellőzzék a nyilatkozatból a migrációra vonatkozó részt.

A vétóról Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök is beszámolt a közösségi médiában, amit – szavai szerint – igyekezett nagyon határozottan kifejezni.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök a Facebookon arról írt, hogy Brüsszelben változásra van szükség, ugyanis mint fogalmazott:

Brüsszel elárulta Európát. Elhúzódó háború, pénzügyi csőd és migrációs válság. Ezt hozták össze a brüsszeli bürokraták az elmúlt évben. Ebből elég volt! Brüsszelben változás kell!

A kormányfő azt is kijelentette, hogy szerinte Magyarországot a migráció kérdésében jogilag „megerőszakolta” a többi uniós tagállam. „Tehát ha jogilag megerőszakolják, arra kényszerítik, hogy elfogadjon valamit, ami nem tetszik, hogyan szeretne kompromisszumot és megállapodást kötni?” – fogalmazott Orbán Viktor, aki arról is beszélt, hogy politikai szempontból lehetetlen, hogy a következő években megoldás szülessen az EU-ban ezen a téren.

A The Guardian brit lap szintén hosszabb összeállítást közölt a granadai csúcstalálkozó migrációval kapcsolatos részéről. Ebben azt a részt, ahol Orbán Viktor jogi értelemben történt megerőszakolásról beszél a bevándorlás ügyében, a cikk szerzője „provokatív” nyelvezetnek minősítette.

Mark Rutte, Hollandia miniszterelnöke a Politico cikke szerint azt mondta, hogy a migráció körüli vita „nem számít olyan nagynak”, és az inkább a lengyel és a magyar belpolitikai kérdésekre vezethető vissza.

„Egy hét múlva választások lesznek Lengyelországban, Orbán Viktor pedig szeret felfordulást és lázadást szítani” – értékelte a lengyel és a magyar kérést a migrációra vonatkozóan a holland kormányfő.

A liberális politikus azt is hozzátette: a közös migrációs megállapodás az Európai Unió érdeke, mivel az segíti a külső határok ellenőrzését.

(Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök újságíróknak nyilatkozik Granadában 2023. október 6-án. Fotó: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán)

Rovatok