Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor: Jogilag megerőszakoltak minket

2023. október 6., péntek 12:06

A magyar miniszterelnök a migráció kérdése miatt blokkolhatja a granadai nyilatkozatot, Azerbajdzsánt pedig nagyszerű országnak nevezte.

Az Európia Unió csúcstalálkozójának apropóján Orbán Viktor Brüsszelben változás kell címen rakott ki posztot Facebook-oldalára.

Ahogy fogalmazott,

Brüsszel elárulta Európát. Elhúzódó háború, pénzügyi csőd és migrációs válság. Ezt hozták össze a brüsszeli bürokraták az elmúlt évben. Ebből elég volt! Brüsszelben változás kell!

A granadai csúcstalálkozóra érkezve Orbán Viktor magyar miniszterelnök kijelentette, hogy „sok kérdés” és „kétség” merül fel Kijev uniós csatlakozási kérelméről, és hozzátette, hogy az uniós vezetőknek stratégiai megbeszélést kell folytatniuk a kérdésről.

Azerbajdzsán egy nagyszerű ország

Orbán Viktor, aki kapcsolatot tart fenn a Kremllel, és ellenezte, hogy fegyvereket küldjenek Ukrajnába, azt mondta, a blokknak meg kell értenie, hogy az ukrán csatlakozás milyen hatással lenne az EU biztonság-, mezőgazdasági és regionális fejlesztési politikájára − fogalmazott a The Guardian.

A miniszterelnök azt is mondta, hogy „Azerbajdzsán nélkül nem lehet energiafüggetlenségünk”, a Kaszpi-tenger partján fekvő államot „nagyszerű országnak” nevezte.

A migráció ismét beárnyékolja az uniós vezetők csúcstalálkozóját, miután Orbán Viktor magyar miniszterelnök azt állította, hogy országát „megerőszakolta” a többi uniós tagállam.

Az erős hangnem nem szokatlan a populista vezetőtől, aki Lengyelországgal együtt gyakran próbálja blokkolni az uniós politikát − írja a lap. 

Bár az EU-tagállamok már két körben is megállapodtak a migrációs törvényekről, egyszer júniusban, azt követően pedig most szerdán, Orbán megkérdőjelezte ezek legitimitását, és ragaszkodott ahhoz, hogy a döntéseknek egyhangúnak kell lenniük.

Nincs megállapodás a bevándorlásról, mert korábban úgy döntöttünk, hogy a migrációt egyoldalú megállapodás alapján szabályozzuk, amit a legutóbbi ülésen megváltoztattunk. Lengyelország és Magyarország nem volt elégedett a javaslattal, de ők... keresztülvitték a javaslatot, így Magyarország és Lengyelország [ebből] teljesen kimaradt. Így ezek után nincs esély arra, hogy bármilyen kompromisszum és megállapodás szülessen a migrációról

− mondta.

Orbán Viktor szerint megerőszakoltak minket, blokkolhatják a döntéshozatalt 

„Politikai szempontból” − mondta a miniszterelnök − „lehetetlen”, hogy „a következő években” megállapodás szülessen a migrációról.

Jogilag − hogy is mondjam − megerőszakoltak minket. Tehát ha jogilag megerőszakolják, arra kényszerítik, hogy elfogadjon valamit, ami nem tetszik, hogyan szeretne kompromisszumot és megállapodást kötni? Ez lehetetlen

- mondta.

Egy magas rangú uniós diplomata a brit lapnak elmondta, hogy a migráció kérdése már most beárnyékolja a csúcstalálkozót, és hogy Lengyelország és Magyarország a téma miatt végül blokkolhatja a granadai nyilatkozatot.

Arra a kérdésre, hogy blokkolni fogják-e a nyilatkozatot, egy magas rangú lengyel tisztviselő azt mondta,

azt hiszem, igen.

A résztvevők pénteken délután fognak tanácskozni a kérdésről

Az Európai Unió keresi a megoldást 

A spanyolországi Granadában tartott uniós csúcstalálkozón arra keresik a megoldást, hogyan lehetne csökkenteni az illegálisan Európába érkező menekültek számát, ami különösen Olaszországot, Spanyolországot és Németországot érinti.

A blokk azonban továbbra is vitatkozik arról, hogyan osszák meg az utazók ellátásának feladatát. A múlt héten a tagállamok között régen várt megállapodás jött létre a lengyel és a magyar populista kormányok ellenállása ellenére − írta a Reuters hírügynökség. 

A 450 millió embernek otthont adó EU legfőbb migrációs tisztviselője a múlt héten azt mondta, hogy idén eddig 250 ezer illegális bevándorló érkezett, ami jóval kevesebb, mint 2015-ben, amikor több mint egymillió ember jutott át a tengeren, és ez túlterhelte a blokkot.

A lengyeleknek sem tetszik a megállapodás

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök arra panaszkodott, hogy az Európai Unió arra kényszeríti országát, hogy illegális bevándorlókat fogadjon be, különben pénzbírsággal kell számolnia.

Elmondom a mai ülésen, hogy Lengyelország ezt határozottan elutasítja, mindenekelőtt országunk biztonsága miatt

− fogalmazott.

Szerdán 22 uniós tagállam kötött megállapodást arról, hogy hogyan kezeljék az illegális bevándorlást a migrációs hullámok idején, és ezzel egy lépést tettek a blokk menekültügyi és migrációs szabályainak felülvizsgálata felé.

A megállapodást most az Európai Parlamenttel kell tovább tárgyalni. Bár Lengyelország és Magyarország hivatalosan nem tudja megakadályozni, határozott ellenállásuk kérdésessé teszi, hogy a végleges megállapodást mennyire hatékonyan lehet végrehajtani.

Egyre többen érkeznek 

Idén Olaszország és Spanyolország aggodalmának adott hangot, ugyanis idén egyre többen érkeznek a tengeren keresztül. A hétvége óta több mint ezer illegális bevándorló érkezett a spanyolországi Kanári-szigetekhez tartozó El Hierro kis szigetére, amelynek állandó lakossága 11 ezer fő.

Németország, amely az Európába érkező illegális bevándorlók nagy részének célországa, határellenőrzéseket vezetett be, mondván, hogy ezekre az embercsempészek visszaszorítása érdekében van szükség.

Josep Borrell, az Európai Unió külügyi vezetője szerint a migráció kiváltó okait kell kezelni, és segíteni kell a kiindulási országoknak a szegénység elleni küzdelemben és a nők helyzetének javításában.

Rovatok