Index Vakbarát Hírportál

Megy az egymásra mutogatás az eszéki műanyagtűz miatt

2023. október 7., szombat 15:55

Akár 6-7 méteres is lehetett egy-egy műanyagkupac a horvátországi Eszéken kedd este keletkezett tűzben, ami az egyik cég udvarán okozott hatalmas lángokat. Az ügyben most megszólalt az illetékes polgármester, a vállalat tulajdonosa és egy tűzoltósági vezető is.

Még kedden, a késő esti órákban ütött ki tűz a horvátországi Eszéken a Drava International vállalat területén, ahol a lángok gyorsan átterjedtek az üzemi részlegre is. A helyszínre mintegy félszáz tűzoltót kellett riasztani, elsődleges információk szerint a cég udvarának területén tárolt műanyag kapott lángra.

A nagy füst és a műanyag okozta szennyezés miatt azt tanácsolták az otthonukban rekedt embereknek, hogy csukják be az ablakokat. 

Faktograf horvát hírportál nemrég újabb cikkel jelentkezett a történtekkel kapcsolatban. Ebben azt írták, hogy műholdfelvételek mutatják be, miként halmozott fel illegálisan műanyagot a Drava International.

Ivan Anusic, Eszék-Baranya megye polgármestere például arról beszélt, számszerűsíthető az a műanyagmennyiség, aminek a vállalat üzemének területén kellett volna lennie, és ha a cég törvényesen járt volna el, nem keletkezett volna ekkora tűz.

A polgármester arról is beszélt, hogy a Drava International területén mintegy félmillió tonna műanyag volt a tűz bekövetkeztekor, ami jóval több, mint amit a hivatalos törvények lehetővé tesznek.

A Drava International tulajdonosa, Zvonko Bede a cég üzeme előtt szervezett tüntetésen válaszolt a polgármesternek, ahol a dolgozók kiálltak munkaadójuk mellett. Bede szerint nem lehet félmillió tonna műanyagról beszélni a területen, továbbá egykilónyi olyan műanyag sem került a Drávába, ami ismeretlen lett volna.

A cég tulajdonosa hozzátette: a polgármester hazugságokat terjeszt a történtekkel összefüggésben róla, amit meglátása szerint bűnvádi eljárás követhet.

Az eszéki tűzoltóság parancsnoka a Faktografnak elmondta: körülbelül kilenchektáros területről van szó, ahol a műanyagbálákkal megrakott raklapok magassága 6-7 méterre tehető, ami így komoly ökológiai katasztrófának minősül.

Rovatok