Index Vakbarát Hírportál

Szivárgás miatt lezárták a Finnországot Észtországgal összekötő gázvezetéket

2023. október 8., vasárnap 11:35

Egy lehetséges szivárgás miatt átmenetileg üzemen kívül helyezték a Finnországot Észtországgal összekötő Balticconnector gázvezetéket. A tenger alatti vezetékben a vasárnap hajnali órákban nyomáscsökkenést tapasztaltak, ami miatt a rendszerüzemeltetők mindkét oldalon elzárták a gázt – közölte az észt Elering villamosenergia átvitelirendszer-üzemeltető (TSO).

A probléma oka egyelőre ismeretlen, az érintett országok a lehető leghamarabb igyekeznek kideríteni az eset körülményeit.

Az Elering szerint a Balticconnector leállítása nem befolyásolja Észtország földgázellátását, mivel az egyszerűen Lettországon keresztül jut el az észt fogyasztókhoz.

A finn gázrendszer-üzemeltető (Gasgrid) közölte, hogy a nyomás nem sokkal hajnali 2 óra előtt kezdett csökkenni – jelentette az ERR a Reuters nyomán.

Hozzátették azt is, hogy Finnország gázellátása vasárnap reggel stabil volt.

A vezeték a lezárás pillanatában Finnországból Észtországba szállított gázt. Az Észtországba érkező gáz nagy része Lettországba áramlott tovább.

A Balticconnector tenger alatti szakasza 77 kilométer hosszan halad az észtországi Paldiski és a finnországi Inkoo között. A vezetéket 2020 elején üzemelték be.

Rovatok