Index Vakbarát Hírportál

Az egekbe szöknek az olajárak az izraeli konfliktus miatt

2023. október 9., hétfő 06:29

Hordónként több mint 4 dollárral ugrottak meg az olajárak a Közel-Keleten hétfő reggel, miután a Hamász és Izrael közötti konfliktus felstrófolta a geopolitikai bizonytalanságot.

A Brent nyersolaj ára 4,18 dollárral, azaz 4,94 százalékkal 88,76 dollárra emelkedett hétfő hajnalra, míg az amerikai West Texas Intermediate nyersolaj hordónkénti ára 87,02 dolláron állt, ami 4,23 dollárral, azaz 5,11 százalékkal lett magasabb – írja a Reuters.

Az olajárak megugrása közvetlen a március óta történt legnagyobb mértékű heti árcsökkenést követte a magas kamatlábak és azoknak a globális keresletre gyakorolt hatásával kapcsolatos aggodalmak miatt.

„A növekvő geopolitikai kockázat a Közel-Keleten kihatással van az olajárakra, ezért nagyobb volatilitás várható” – idézi a Reuters az ANZ Bank elemzőit.

Ahhoz, hogy ez a konfliktus tartós és érdemi hatást gyakoroljon az olajpiacokra, tartósan csökkenteni kell az olajkínálatot vagy a szállítást. A nyugati országok hivatalosan összekapcsolják az iráni hírszerzést a Hamász támadásával, akkor Irán olajellátása és exportja komoly kockázatokkal néz szembe

– mondta Vivek Dhar, a Commonwealth Bank of Australia elemzője.

Mint írtuk, vasárnap este is folytatódtak a tűzharcok a Gázai övezet szomszédságában, a palesztinok rakétákat indítottak a Gázai övezetből Izrael területére. Az Index összefoglalója az izraeli és gázai konfliktusról ide kattintva érhető el.

Rovatok