Index Vakbarát Hírportál

Joe Biden üzent azoknak, akik kihasználnák az izraeli háborús helyzetet

2023. október 10., kedd 21:32

Joe Biden amerikai elnök, Kamala Harris alelnök és további magas rangú kormányzati tisztviselők kedden Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel tárgyaltak telefonon. Ezt követően az amerikai elnök rövid beszédet mondott a Fehér Házban, amelyben megerősítette kiállását Izrael mellett.

Mint Biden a közösségi oldalán írta: a Netanjahuval folytatott beszélgetés célja az volt, hogy az Egyesült Államok helyzetjelentést kapjon az izraeli terrortámadások fejleményeiről.

„Kapcsolatba léptünk Netanjahu miniszterelnökkel, hogy megvitassuk a koordinációt Izrael támogatása, az ellenséges szereplők elrettentése és az ártatlan emberek védelme érdekében” – írta.

„Velejéig gonosz”

Az izraeli elnökkel való tárgyalás után Joe Biden beszédet mondott a Fehér Házban, Kamala Harris és Anthony Blinken társaságában, amit a BBC közvetített.

Biden beszéde elején az Izrael elleni támadásokat „velejéig gonosz cselekedetnek” nevezte. A Hamász tetteit az ISIS, vagyis az Iszlám Állam csoport által elkövetett legsúlyosabb atrocitásokhoz hasonlította, és hangsúlyozta: mélyen elítéli őket a „több mint 1000 lemészárolt civilért”, akik között legalább 14 amerikai állampolgár is volt.

A Hamász nem a palesztin nép mellett áll ki. A palesztin embereket élő pajzsként használták

– hangoztatta az amerikai elnök. Hozzátette, hogy „sajnos ez a zsidó nép számára nem új keletű” élmény, és fájdalmas emlékeket hoz felszínre az antiszemitizmussal kapcsolatban.

Joe Biden ismét elismételte, hogy az Egyesült Államok Izrael mellett áll, majd megígérte, hogy Izraelnek meglesz mindene, amire szüksége van ahhoz, hogy reagáljon a támadásra. 

„Az Egyesült Államok támogatja Izraelt. Biztosítani fogjuk, hogy Izrael zsidó és demokratikus állama meg tudja védeni magát ma és holnap, ahogy mindig is tettük. Ilyen egyszerű” – fogalmazott az amerikai elnök.

Beszéde zárásaként Biden figyelmeztette azokat, akik megpróbálnák kihasználni a háborús helyzetet.

Mindazoknak, akik arra gondolnának, hogy kihasználják ezt a helyzetet, egyetlen szót mondanék: ne!

– hangoztatta az amerikai elnök.

Az izraeli terrortámadásokkal kapcsolatos híreink ide kattintva érhetők el.

Rovatok