Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor fontos együttműködésekről dönt hamarosan

2023. október 10., kedd 09:56

Georgiába utazott Orbán Viktor miniszterelnök, hogy részt vegyen az első magyar–georgiai közös kormányülésen. A legfőbb téma a gazdasági kapcsolatok fejlesztése és az energiabiztonság lesz.

Orbán Viktor a kétnapos program alatt kétoldalú megbeszélést is folytat Irakli Garibasvili georgiai kormányfővel.

A magyar és a georgiai kormány együttes üléséről a georgiai kormányfő tavaly októberi magyarországi hivatalos látogatásakor született döntés, a két miniszterelnök akkor írta alá a stratégiai partnerségi megállapodást is – emlékeztetett Havasi Bertalan.

A közös kormányülésen várhatóan öt kétoldalú megállapodást írnak alá.

A tárgyalásokon a gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok fejlesztése mellett kiemelt téma lesz a „Zöld Energiafolyosó – Black Sea Submarine Cable” projekt is, ennek lényege, hogy magyar–román–georgiai–azeri együttműködés révén a jövőben lehetővé válik azeri zöldenergia Magyarországra szállítása – tette hozzá a sajtófőnök.

Mint írtuk, Orbán Viktor korábban arról is beszélt, hogy Georgia véleménye szerint nagyon jól halad az Európai Unióba történő integráció felé.

„Nagyon elkötelezett híve vagyok annak, hogy az önök országa az Európai Unió tagja legyen. Teljesen igazságtalan, hogy önöknek nem ígérték meg, hogy tagok lehetnek, mert nagyon jó munkát végeztek. Nagy szükségünk van önökre az EU-ban” – emelte ki a miniszterelnök.

Rovatok