Index Vakbarát Hírportál

Kiderült, hova utazik a jövő héten Orbán Viktor

2023. október 6., péntek 17:04

A miniszterelnök Georgia fővárosába, Tbiliszibe látogat a jövő héten – derült ki egy pénteki nyilatkozatából.

Orbán Viktor a migrációról beszélt az európai állam- és kormányfők nem hivatalos találkozóján Granadában. Ennek a nyilatkozatnak a hangsúlyosabb elemeit már összefoglaltuk a közösségi médiában közzétett posztja alapján. 

Az MTI szerint azonban Orbán Viktor arról is beszélt, hogy bővíteni kell az uniót. Mint mondta, Magyarország ösztönzője, támogatója a folyamatnak, ugyanakkor számos tagország bővítési fáradtságra hivatkozik, ami nem tisztességes a tagságra várakozókkal szemben.

Hangsúlyozta, hogy az EU-nak szüksége van újabb tagországokra, és azt is hozzátette: 

Magyarország támogatja Georgia csatlakozását, a jövő héten pedig egy közös kormányülést is tartanak Tbilisziben.

Elkötelezett híve a csatlakozásuknak

Az Agenda Georgia nevű angol nyelvű georgiai kormányzati hírportál is szemlézte a miniszterelnök nyilatkozatát. Az ő beszámolójuk szerint Orbán Viktor még arról is beszélt ezzel kapcsolatban, hogy Georgia véleménye szerint nagyon jól halad az Európai Unióba történő integráció felé.

Nagyon elkötelezett híve vagyok annak, hogy az önök országa az Európai Unió tagja legyen. Teljesen igazságtalan, hogy önöknek nem ígérték meg, hogy tagok lehetnek, mert nagyon jó munkát végeztek. Nagy szükségünk van Önökre az EU-ban

– idézte a miniszterelnököt az  Agenda Georgia.

A kaukázusi JAM News hírportál szerint Orbán azt is hozzátette ehhez, hogy az EU vezetői azért nem akarják beengedni Georgiát, mert „önzőek”.

Nem akarják beengedni önöket és odaadni azokat a pénzügyi forrásokat, amelyekre szükségük van [...] ez azért teljesen igazságtalan, mert meg kell osztanunk önökkel azt, amink van, hiszen önök fontos stratégiai pozícióval rendelkeznek

– idézték Orbán Viktort. A portál szerint még azt is mondta, hogy „az összes minisztere” is megy vele együtt Georgiába.

A JAM News arra is emlékeztetett, hogy Irakli Garibasvili, Georgia miniszterelnöke idén májusban Budapesten járt a kormánypártok és az Egyesült Államok republikánus pártja által szervezett Conservative Political Action Conference-en (CPAC). Akkor Garibasvili azt mondta, a magyarok nagyon örülhetnek annak, hogy Orbán VIktor a miniszterelnökük, mert ő fellép az „LMBT-propaganda” ellen.

Ukrajnával óvatosan, de Szerbiát támogatni kell szerinte 

Orbán Viktor azt is hozzátette: ami Ukrajna EU-ba lépését illeti, stratégiai áttekintésre van szükség, mert az Unióban még soha nem vetődött fel háborúban álló ország felvétele. Kijelentette, hogy ezzel kapcsolatban még „túlságosan sok a kérdés”, és először a stratégiai alapvetéseket kell tisztázni.

Meg kell értenünk, miért jó az EU-nak, ha felvesszük Ukrajnát, mik a következményei [...], mennyi pénzről beszélünk

– sorolta, hozzátéve: Ukrajna belépése új kérdéseket vet fel a biztonság mellett például a kohéziós politika és a mezőgazdaság területén is. Kijev belépésével „teljesen új mezőgazdaság fog születni” az EU-ban.

Újságírói kérdésekre válaszolva Orbán Viktor kitért az energiával kapcsolatos témákra is. Kijelentette, hogy Azerbajdzsán kulcsország, nélküle nem lehet elérni az energiafüggetlenséget Oroszországtól. Magyarországnak már van megállapodása Bakuval a gázszállításokról – emlékeztetett.

Kiemelte azt is, hogy a déli energiafolyosó Magyarország számára létfontosságú, különösen azután, hogy az északi terrortámadásban megrongálódott. Ezért különösen oda kell figyelni a déli folyosó biztonságának garantálásra.

A Koszovó és Szerbia közti feszültséggel kapcsolatban Orbán Viktor arra hívta fel a figyelmet, hogy Pristinának változtatnia kell a hozzáállásán, mert az elmúlt két évben szerinte rendszeresen provokálták a szerbeket, márpedig a provokáció felborítja a stabilitást. Elmondta, hogy Szerbia nélkül nincs stabilitás, és kijelentette: egyértelmű álláspontja szerint segíteni kell Szerbiát a régió stabilizálásban.

A Belgrád elleni esetleges szankciókról úgy vélte: ez lehetetlenség, nevetséges felvetés.

Rovatok