Index Vakbarát Hírportál

A török elnök megtorlásra készül egy Szíriában lelőtt drón miatt

2023. október 10., kedd 15:28

A Pentagon közölte, hogy amerikai F–16-os harci gépek csütörtökön lelőttek egy NATO-szövetséges Törökországhoz tartozó drónt, amelyet potenciális fenyegetésnek minősítettek a Szíriában állomásozó amerikai erőkre nézve.

Recep Tayyip Erdogan török elnök a török kabinet hétfő esti ülését követően kijelentette, hogy Törökország meg fogja torolni azt, ami történt – írja a Turkish Minute.

Kétségtelen, hogy ez az incidens beleégett nemzeti emlékezetünkbe, és amikor eljön az ideje, megtesszük a szükséges lépéseket

– mondta Erdogan.

A drón lelövésére akkor került sor, amikor Törökország légicsapásokat hajtott végre a térségben lévő kurd erők ellen, miután vasárnap Ankarában öngyilkos merénylet történt, amelyet a Törökország és a nemzetközi közösség nagy része által terrorista csoportnak tekintett, törvényen kívüli Kurdisztáni Munkáspárt vállalt magára.

Török katonai tisztviselők kezdetben tagadták, hogy a drón a fegyveres erőké lenne, de a török külügyminisztérium múlt pénteken megerősítette, hogy a drón Törökországé volt. Egyes jelentések szerint a török hírszerző ügynökség tulajdona volt.

A minisztérium közleménye nem tartalmazott közvetlen utalást az Egyesült Államokra, amely mintegy 900 katonát állomásoztat Szíriában.

Rovatok