Index Vakbarát Hírportál

Szeretője perelte a leköszönt spanyol királyt

2023. október 10., kedd 20:27

I. János Károly volt spanyol királytól követelt kártérítést egykori szeretője. A londoni bíróság azonban nem tartja magát illetékesnek a perben, ezért érdemi tárgyalás nélkül vetette el a keresetet.

A német származású dán üzletasszony, Corinna zu Sayn-Wittgenstein-Sayn azzal vádolta a volt spanyol uralkodót, hogy zaklatási kampányt indított ellene, miután kapcsolatuk 2012-ben megromlott.

A ma 59 éves nő azt állította: megfélemlítése – a kémkedéseket és betöréseket is beleértve – azután kezdődött, hogy nem volt hajlandó visszaszolgáltatni az exkirálytól kapott, több tízmillió eurót érő ajándékokat. A felperes 145 millió eurós, napi árfolyamon 56 milliárd forintos fájdalomdíjat és kártérítést követelt egykori udvarlójától.

I. János Károly tagadta a vádakat.

Az angliai és walesi Legfelsőbb Bíróság nem rendelkezik hatáskörrel az ügyben – így döntött érdemi ítélethozatal nélkül egy londoni bíró.

Talán nincs még egy olyan államfő a nyugati világban, aki olyan magasról olyan mélyre süllyedt – mit süllyedt, zuhant – volna népe szemében, mint Juan Carlos Alfonso Víctor María de Borbón y Borbón, vagy ahogy mifelénk és világszerte ismerik: I. János Károly – írta az Index azok után, hogy valamivel több mint két éve a spanyol uralkodó szinte fejvesztve elmenekült hazájából az Egyesült Arab Emírségekbe.

Nem a szeretőjétől tartva, hanem súlyos korrupciós vádak miatt kényszerült távozásra.

Azzal gyanúsították ugyanis, hogy a szaúdi királytól százmillió eurós jutalékot kapott, mert az ő közvetítésével nyerte el egy spanyol konzorcium a Medinát és Mekkát összekötő nagysebességű vasútvonal építésének második fázisát Szaúd-Arábiában. A pénzt állítólag titokban Svájcban helyezte el, így az ügyben Spanyolországban és Svájcban egyaránt vizsgálatot indítottak.

János Károly 2020 augusztusában jelentette be, hogy elhagyja Spanyolországot, de nem árulta el úti célját. Távozása után a spanyol miniszterelnök-helyettes azt bizonygatta, hogy a volt király nem az igazságszolgáltatás elől menekült.

Az exkirály újra a nyilvánosság elé állhat

A felperes, zu Sayn-Wittgenstein-Sayn ugyan brit állampolgár, de „nem bizonyította kellő alapossággal, hogy az általa panaszolt »káros esemény«, a vádlott általi zaklatás Angliában történt” – indokolta a kereset elutasítását Rowena Collins Rice bíró.

A döntés „nem meglepő módon” igazolta és megerősítette az egykori uralkodó ártatlanságát, ezáltal újra megteremtette a „további nyilvános szereplés szükséges feltételeit”

idézte a BBC a 85 éves exkirály szóvivőjét.

A felperes még 2020-ban nyújtotta be keresetét.

„Mélyen csalódott" a döntésben” – mondta. „Elkeserítő volt tapasztalni, hogy a zaklatás áldozatai gyakran küzdenek igazságukért a jogrendszerünkben” – fejtette ki véleményét Zu Sayn-Wittgenstein-Sayn.

A mostani határozatot megelőzően a brit bírák már tavaly decemberben kinyilvánították, hogy a volt uralkodó a királyi hivatali idejére vonatkozó vádak miatt nem perelhető, mivel szuverén mentelmi joggal rendelkezik.

Száműzetésben

A csalódott szerető felperesként azt állította, hogy elhíresült 2012-es botswanai elefántvadászatuk után nyomást gyakoroltak rá: szolgáltassa vissza a volt uralkodótól kapott, 65 millió euró értékű ajándékot.

A királyi kiruccanás népharagot váltott ki a pénzügyi válsággal küszködő és rekordméretű munkanélküliséggel szembesülő Spanyolországban.

I. János Károly nevéhez fűződik Spanyolország demokratikus átmenetének felügyelete 1975-ben, a Franco-diktatúra után. Csaknem négy évtized elteltével azonban, 2014-ben, fia javára lemondott a trónról.

Családi botrányok sorozata rázkódtatta meg hatalmát, beleértve a vejét, a lánya férjét, Iñaki Urdangarint érintő korrupciós nyomozást. A férfit később börtönbe zárták, szabadulása után pedig elvált tőle az infánsnő, a jelenlegi király, VI. Fülöp nővére.

A spanyol közvéleményt nem érte váratlanul a bejelentés, miután egy bulvármagazin fényképeket közölt Urdangarinról, amint egy ismeretlen nővel kézen fogva sétál a francia tengerparton.

Az egykori király, I. János Károly 2020 óta jobbára száműzetésben élt az Egyesült Arab Emírségekben, bár az ellene felhozott vádakat végül ejtették. A Szaúd-Arábiából induló, vesztegetéssel kapcsolatos svájci vizsgálatot elégséges bizonyíték híján szintén lezárták.

(Borítókép: I. János Károly volt spanyol király 2023. október 2-án. Fotó: Elena Fernandez / Europa Press / Getty Images)

Rovatok