Index Vakbarát Hírportál

Fontos állami pozíciót kapott Azerbajdzsánban a baltás gyilkos fivére

2023. október 12., csütörtök 12:48

Ramil Szafarov neve sokaknak ismerős lehet Magyarországon, a kegyetlen budapesti gyilkosság miatt hazájában hősként ünnepelt katonatiszt testvére is bekerült most a hírekbe.

Új megbízatást kapott az azerbajdzsáni Vészhelyzeti Minisztériumot vezető tábornoktól, Kamaladdin Heydarovtól Ilgar Szafarov, az ezredes veszi át a tárca bakui központjának vezetését. Ez a mondat még valószínűleg nem sok hírértékkel bírna Azerbajdzsánban sem, ám valószínűleg emiatt is sietett több azeri hírportál is gyorsan leszögezni egy nem mellékes apróságot az ügyben, ami már Magyarország szempontjából is érdekes lehet: Ilgar Szafarov nem más, mint Ramil Szafarov fivére. 

Utóbbiról feltehetően sok olvasó hallott már, hiszen 2012-ben nemzetközi botrányt kavart a férfi kiadatása Azerbajdzsánnak. Ramil Szafarov még 2004-ben járt Budapesten egy NATO-szakmai tanfolyamon, amikor

vásárolt egy baltát, és azzal kegyetlen módon kivégezte a közös szálláshelyükön alvó örmény katonát, Gurgen Margarjant.

Tettéért életfogytiglani börtönt kapott, ám csak néhány évet ült Magyarországon, Baku kérésére ugyanis 2012 augusztusában kiadták Azerbajdzsánnak, ahol hazaérkezésekor hősként ünnepelték, majd rögtön elő is léptették. 

Szafarov azóta alezredesi rangig tornázta fel magát, magánéletéről és katonai munkájáról az elmúlt években nem sokat lehetett hallani. Ilgar Szafarov megbízatását azóta a férfi apja, Sahib Szafarov is megerősítette. 

A kiadatás miatt egyébként Örményország azonnal megszakította a diplomáciai kapcsolatot Magyarországgal, a viszonyt végül tavaly sikerült rendezni

Rovatok