Index Vakbarát Hírportál

„A harag napja”: megkéselték az izraeli nagykövetség egyik munkatársát Pekingben

2023. október 13., péntek 12:55

Kórházban van a pekingi izraeli nagykövetség egyik alkalmazottja, miután megtámadták – közölte az ország külügyminisztériuma. Közben két londoni zsidó iskolát is bezártak biztonsági okokból.

A helyi média beszámolói szerint az alkalmazottat egy bevásárlóközpontban szúrták meg. Az izraeli külügyminisztérium szerint állapota stabil. 

Kína nem ismerte el azonnal a támadást. 

A külügyminisztérium közleményt adott ki újságíróknak, amiben azt írta, hogy a támadás nem a nagykövetség területén történt.

Az izraelieknek és a zsidóknak világszerte azt tanácsolták, hogy pénteken legyenek készenlétben, miután a Hamász „a harag napjára” szólított fel. A pekingi Chábád közölte, hogy az izraeli nagykövetség és a rendőrség tanácsára a hétvégére bezár – írja a The Times of Israel

Izraeli jelentések a támadást késelésnek és feltételezett terrortámadásnak minősítették.

A Chábád azt mondja, hogy a rendőrség 24 órás védelmet ígért nekik. Mintegy fél tucat civil ruhás rendőr állomásozik a nagykövetség előtt, a szokásos egyenruhás kontingens mellett.

Közel 2 kilométerrel arrébb, a pekingi palesztin nagykövetségen szintén civil ruhás rendőrök állnak készenlétben. Az egyikük drótokat feszít a kerítésen.

Több országban is készülnek a „harag napjára”

Az izraeli és gázai válságot követő biztonsági félelmek miatt ideiglenesen bezár két zsidó iskola London északnyugati részén, miközben a kormány 3 millió fontot jelentett be a zsidó közösségi helyek védelmét segítő jótékonysági szervezet számára.

A Community Security Trust (CST) extra támogatását a Downing Streeten tartott kerekasztal-beszélgetés után jelentették be, amelyen miniszterek, a rendőrség és a jótékonysági szervezet vett részt, amely szerint a Hamász Izrael elleni támadása óta négyszeresére nőtt az antiszemita incidensek száma az Egyesült Királyságban.

A fejlemények a londoni izraeli nagykövetség előtt tartott nagyszabású tüntetés után történtek – közölte a The Guardian

Az Egyesült Államokban, a washingtoni régióban is fokozott rendőri jelenlét van az imahelyeken, és egyes iskolák pénteken zárva tartanak a harag napja miatt – írja a The Washington Post. Sőt, az Egyesült Államok Kongresszusának környékén is fokozott rendőri jelenlétet rendeltek el a Roll Call tájékoztatása szerint.

Magyarországon rövid időn belül már két gyűlést tiltott be a Budapesti Rendőr-főkapitányság. A rendőrség péntek reggel, röviddel Orbán Viktor rádióinterjúja után jelentette be, hogy a péntek délután négyre tervezett gyűlésre nem adnak engedélyt.

 

Pánik és káosz az evakuációs parancs után

Szombat óta háború dúl Izraelben. A Hamász támadása után az izraeli hadsereg körbezárta a Gázai övezetet, és folyamatosan bombázzák őket. A minap ebben a cikkben foglaltuk össze a fejleményeket.

Az izraeli hadsereg (IDF) péntek hajnalban ultimátumot adott a Gázai övezet északi részén élőknek.  

Rovatok