Index Vakbarát Hírportál

Álhír terjed arról, hogy magyarok haltak meg Izraelben

2023. október 13., péntek 07:01

Egy, magát az izraeli kormányzat hivatalos oldalaként feltüntető közösségi oldalon azt írták, hogy már magyar halálos áldozata is van a szombat óta zajló harcoknak. A magyar külügyminisztérium egyelőre nem tud erről és az izraeli kormányzat is cáfolta a hírt.

A Government Press Office nevű Facebook-oldal az izraeli kormány sajtóirodájának hivatalos oldalaként tünteti fel magát.

Ezen az oldalon jelent meg két olyan infografika, amelyben azt írták, hogy magyar áldozata is van már a konfliktusnak.

A csütörtök reggeli infografikájukon az szerepelt, hogy két magyar halottja van a harcoknak, a csütörtök estin (lásd alább) pedig egy magyar halálos áldozatról írtak. Részletes infókat azonban nem osztottak meg arról, hogy kik lehetnek a magyar áldozatok szerintük, így nem világos, hogy honnan származik az információ. 

A magyar külügyminisztérium, illetve az izraeli magyar külképviseletek egyelőre nem számoltak be arról, hogy magyar áldozata is lenne a konfliktusnak. A Szeretlek Magyarország portál az infografikák megjelenése után megkérdezte a külügyet, hogy tudnak-e erről.

A portálnak Paczolay Máté, a Külügyminisztérium szóvivője azt mondta

Folyamatosan kapcsolatban vagyunk az izraeli hatóságokkal, akik ma délután is megerősítették, hogy nem tudnak magyar áldozatról. Ezt alátámasztja, hogy sem a Külügyminisztériumhoz, sem a tel-avivi nagykövetségünkhöz nem érkezett ellentétes információ egyetlen csatornán sem, és bejelentést sem kaptunk eltűnt magyar állampolgárról.

A szóvivő szerint az izraeli hatóságok is közölték velük, hogy bár tudatában vannak a fenti infografikáknak, de a Government Press Office nem az ő hivatalos oldaluk. Leszögezték, hogy az ő adataik szerint továbbra sincs magyar áldozata a tragédiának.

Kormányzati oldal, vagy sem?

A Government Press Office Facebook-oldalát (amelynek 22 ezer követője van) egyébiránt négy nappal ezelőtt reaktiválták egy hosszabb szünet után, és azóta tartalmakat osztanak meg rajta a konfliktussal kapcsolatban. A Facebook nem ismerte el a fenti oldal hitelességét,

viszont egy másik, szintén magyar halálos áldozatokról író, és szintén az izraeli kormány sajtóirodájának nevezett oldalnak igen. 

Az az oldal megkapta a hitelességet igazoló kék pipát a Facebooktól, és ott szintén leközölték a fenti infografikákat, köztük azt a korábbit is, amelyben két magyar halálos áldozatról írtak.

Nem világos, hogy ha ez valóban nem az izraeli kormányzat sajtóirodájának hivatalos oldala (ahogy azt a kormányzat állítja), akkor miért kapta meg a hitelesítő pipát a Facebooktól. A hitelesítést egyébiránt egy előfizetésért cserébe adja meg a Facebook, erről itt írtunk bővebben előzőleg.

A magyar külügy továbbra is dolgozik az Izraelben lévő magyar állampolgárok evakuálásán. A minap egy újabb mentőakciónak köszönhetően 65 magyar hagyhatta el Izraelt. 

Rovatok