Index Vakbarát Hírportál

Hajóval sikerült kimenekíteni magyar állampolgárokat Izraelből

2023. október 12., csütörtök 18:04

Szijjártó Péter a georgiai Tbilisziből jelentkezett be, és adott helyzetjelentést az izraeli evakuációs műveletről. Több mint hatvan magyar állampolgár Cipruson keresztül érkezik Magyarországra.

Szijjártó Péter videójában úgy fogalmazott, a körülményekhez képest folyamatos a kapcsolattartás az izraeli magyar nagykövetséggel. A biztonsági helyzet továbbra is rendkívüli aggodalmakra ad okot, a miniszter az első számú feladatnak továbbra is azt nevezte, hogy azt a több mint kétszáz magyar állampolgárt, akivel kapcsolatban vannak, mielőbb hazajuttassák.

A tárcavezető elárulta, a nagykövetségen dolgozók rámenősségének köszönhetően egy Izraelből Ciprusra induló hajóra sikerült kétszáz jegyet szerezniük, ezeket felajánlották az Izraelben tartózkodó magyar állampolgároknak, közülük 65-en éltek ezzel a lehetőséggel, köztük 18 gyermekkel. Ők felszálltak a Ciprusra tartó hajóra, az ottani magyar nagykövetség munkatársai várják őket, a repülőtérig busszal jutnak el, ahonnan különgéppel utaznak Magyarországra.

Szijjártó Péter kitért arra is, hogy azok közül, akik nem éltek ezzel a lehetőséggel, meghatározott számú állampolgár hamarosan újabb üzenetet fog kapni a következő evakuációs műveletről.

A miniszter nyomatékosította:

Ha bármi idő előtt nyilvánosságra kerül, az veszélyezteti a művelet biztonságos végrehajtását és az abban részt vevő emberek életét, ezért a művelet lefújásához vezethet.

Szijjártó Péter arra kérte az érintetteket, hogy semmit ne kommunikáljanak kifelé a műveletről, arról ne hozzanak nyilvánosságra információkat. Az elmúlt napokban a magyar kormány segítségével több száz magyar állampolgárt sikerült kijuttatni Izraelből.

A konfliktus csütörtöki eseményeiről szóló hírfolyamunkat itt találja.

Rovatok