Index Vakbarát Hírportál

A Vatikán felajánlotta segítségét az izraeli konfliktus rendezése érdekében

2023. október 13., péntek 18:34

Pietro Parolin bíboros szentszéki államtitkár a vatikáni médiának adott interjút pénteken, ahol a palesztin–izraeli konfliktusról beszélt. Elmondta, hogy Izraelnek megtámadott félként joga van a védekezéshez, de fontos, hogy a humanitárius jog teljes mértékben tiszteletben legyen tartva. Hangsúlyozta, hogy fontos lenne a párbeszéd a felek között, bár elismerte, nem tudja, mekkora tér maradt erre, valamint azt is kiemelte, hogy a Vatikán felajánlotta segítségét a Gázában fogva tartott túszok kiszabadítása és a béke előmozdítása érdekében.

Pietro Parolin kijelentette, hogy a Szentszék készen áll minden szükséges közvetítésre a Gázában fogva tartott túszok kiszabadítása és a béke előmozdítása érdekében. Megjegyezte, hogy a munka már el is kezdődött a nyitva álló diplomáciai csatornákon keresztül – adta hírül az MTI.

Izraelnek megtámadott félként joga van a védekezéshez, de a legitim védekezésnek is tiszteletben kell tartania az arányosság elvét. [...] Elengedhetetlen, hogy ebben a konfliktusban, mint mindegyik másban, a humanitárius jog teljes mértékben tiszteletben legyen tartva

– mondta Parolin.

Úgy vélte, a palesztinok és izraeliek közötti közvetlen párbeszédre van szükség a nemzetközi közösség bátorításával és együttműködésével, ugyanakkor a bíboros elismerte, nem tudja, mekkora tér maradt erre.

Hangoztatta, hogy a Szentszék teljes mértékben és a leghatározottabban elítéli a több ezer izraeli ellen intézett szombati terrorakciót, valamint kijelentette, hogy együtt éreznek az érintett családokkal.

El kell kerülni a további vérontást a Gázai övezet területén is, ahol szintén számtalan ártatlan veszítette életét az izraeli hadsereg támadásai következtében

– mondta a bíboros, aggodalmának adva hangot a Gázai övezetben fogva tartottak miatt is.

A bíboros hozzátette, sem a palesztin területeken, sem Izraelben egyik fél sem hagyhatja ki a számításból a keresztények jelenlétét. Emlékeztetett a Gázában élő 150 családból álló keresztény közösségre, amely a Vatikánba eljuttatott hírek szerint a plébániatemplomban keresett menedéket.

A plébános jelenleg Betlehemben tartózkodik, ahonnan nem tud visszajutni a palesztin területre.

Rovatok