Index Vakbarát Hírportál

Már nem tudják hová temetni a halottakat Gázában

2023. október 13., péntek 17:18

A betegekkel zsúfolt kórházakban fogytán az áramot biztosító generátorokhoz szükséges üzemanyag. A rettegő helyiek az ENSZ által működtetett iskolákba igyekeznek, hogy menedéket találjanak a légicsapások elől. A vizet és az áramot lekapcsolták, a határokat lezárták, és még a temetőkben sincs hely az újonnan elhunytak elhelyezésére.

Az egyik videón, amely a héten látott napvilágot, palesztin férfiak egy csoportja egy fehér hullazsákot készül leereszteni egy sírba, amelyre az „ismeretlen” szót írták. Ezután valaki azt kiáltotta, hogy hagyják abba a temetést, ugyanis a gyászolóknak feltűnt, hogy nincs elég hely. A sírban már legalább két holttest volt.

A gázai egészségügyi minisztérium csütörtökön közölte, hogy az egészségügyi rendszer kezd összeomlani, és az éjszaka beálltával a terület nagy része sötétségbe borult. Az övezet egyetlen erőműve szerdán üzemanyag hiányában leállt − írja helyszíni riportjában a The New York Times

Csütörtökön legalább tíz ember meghalt egy izraeli légicsapásban, amely a gázai Shati menekülttábort érte − jelentette a hivatalos palesztin hírügynökség, a Wafa. A csapás utáni videófelvételek szürke hamuval és porral borított helyszínt mutattak, a holttestek és sebesültek szinte megkülönböztethetetlenek a körülöttük lévő romoktól.

A Gázai övezet, amelyet napok óta több száz izraeli légicsapás sújtott a Hamász szombati, több mint 1200 ember halálát okozó támadásainak megtorlásaként, humanitárius katasztrófa szélén áll, mondják a lakosok és a segélymunkások. A csapások, valamint az Izrael által elrendelt ostrom súlyosbították az évek óta tartó blokád okozta problémákat, amelyek már a legutóbbi háború előtt is elszegényítették és kétségbeejtővé tették a Hamász által ellenőrzött apró enklávét.

Hatalmas katasztrófával állunk szemben

− mondta Adnan Abu Hasna, a palesztin menekülteket segítő ENSZ-ügynökség médiatanácsadója.

A gázaiak és az izraeli tisztviselők egyaránt súlyosabbnak és kiterjedtebbnek minősítették a szombaton kezdődött csapásokat a korábbiakhoz képest. A lakónegyedekről készült műholdas felvételeken több tucatnyi, földdel egyenlővé tett épületet lehetett látni, és egy videón egy csapás által sújtott menekülttábor romjai is láthatóak. A gázai lakosok elmondták, hogy a légicsapások kórházakat, iskolákat és mecseteket értek.

Élő pajzsnak használja a Hamász a civileket

Izrael azt mondta, hogy csapásai a Hamászhoz, a Gázai övezetet ellenőrző fegyveres palesztin csoporthoz kapcsolódó helyszíneket céloznak, ugyanis a Hamász tagjai otthonokban, iskolákban és kórházakban rejtőznek; a Hamász tagjai mint gázai palesztinok a közösség körében élnek. Az izraeli hadsereg azt állította, hogy az Al-Shifa kórház, az övezet legnagyobb orvosi komplexuma és környéke a Hamász pénzügyi központja, és a kórházat körülvevő villák és magasépületek közül sok már törmelék- és betonhalmazzá vált.

Azonban Gáza szűk, sűrűn lakott negyedeiben a palesztin civilek gyakran nem tudnak menedéket találni a bombázások elől.

Az izraeli védelmi miniszter megfogadta, hogy nem engednek be élelmiszert, vizet, áramot és üzemanyagot az enklávéba. Az övezetet, ahol több mint kétmillió ember él, Izrael és Egyiptom már 16 éve blokád alatt tartja.

Az ottani helyzet „rendkívül szörnyű volt az ellenségeskedések előtt” − mondta a héten António Guterres ENSZ-főtitkár. „Most pedig exponenciálisan romlik”.

A gázai egészségügyi minisztérium szerint szombat óta legalább 1537 palesztin halt meg és 6612-en megsebesültek. Nem volt világos, hogy a halottak között hányan tartoznak a szombati támadást végrehajtó palesztin támadók közé.

A túlterhelt kórházak − ahol a sebesültek zsúfolódnak a folyosókon − most a néhány napra elegendő üzemanyaggal rendelkező generátoroktól függenek. Ezek adják az energiát többek között a hullaházak működtetéséhez is, ahol a holttestek továbbra is halmozódnak. Az egészségügyi minisztérium szerint az intenzív ellátásra szoruló sebesült palesztinok számára nincs elegendő ágy, és a sebesültek száma meghaladja a kórházak kapacitását, még úgy is, hogy sokukat a folyosókon helyezték el.

Teljesen megteltek a temetők

A magas halálozási arány egy ilyen kis területen arra kényszeríti az embereket, hogy régi sírokat nyissanak fel új holttestek számára, hogy csoportosan temessék el az embereket, és hogy minden olyan szabad helyet felkutassanak, ahol egy gyors, gyakran csak gyermekméretű sírban elfér egy holttest.

Néhány esetben egy hullazsákba TÖBB HALOTT is kerül. 

A halottakért gyakran a kórház folyosóin imádkoznak, mielőtt a családok elviszik a holttesteket a hullaházból.

Adel Al-Hor, a temetéseket felügyelő gázai minisztérium szóvivője azt mondta, hogy Izrael „őrült és válogatás nélkül támad civileket, ami ellentétes a nemzetközi joggal”. Al-Hor elmondta, hogy a gázai temetők némelyikét − például azokat, amelyek a határ közelében vannak − túl veszélyesnek tartják ahhoz, hogy használják őket.  

A temetők minden centiméterét használjuk, még az útjaikat is. Eddig még nem kellett parkokban eltemetnünk embereket, és imádkozunk, hogy ne is jussunk el idáig.

Rovatok