Index Vakbarát Hírportál

Mindent tudott az izraeli védelemről a Hamász

2023. október 13., péntek 14:01

A Hamász fegyvereseinél talált dokumentumok azt mutatják, hogy nagyon komoly felkészülés előzte meg a támadást. Az izraeli kormány agyonlőtt gyermekekről készült felvételeket hozott nyilvánosságra.

A Gázából a múlt hétvégén Dél-Izraelbe özönlő Hamász-harcosok részletes térképeket vittek magukkal a célba vett városokról és katonai támaszpontokról. Néhányuknál taktikai útmutatók is voltak, amelyek az izraeli hadsereg páncélozott járműveinek gyenge pontjait jelölték ki.

Arab nyelven írt dokumentumokat találtak izraeli civilek, katonák és a mentőszolgálat munkatársai a támadások helyszínein, illetve a halott Hamász-harcosok holttesteinél. A hatóságok vizsgálják a lelethalmazt − közölték izraeli tisztviselők. 

A dokumentumok együttesen azt mutatják, hogy a Hamász kezdettől fogva nem csak katonai létesítményeket, hanem civil lakossági központokat is célba vett, és túszokat akart ejteni. Az akták bizonyítékot szolgáltatnak a Hamász hírszerzésének erejéről és a támadás megtervezésének profizmusáról − írja riportjában a The Wall Street Journal.

Pontosan meghatározták a célpontokat. A Hamász korábban még soha nem használt ilyen szintű logisztikát

− mondta Michael Milshtein, az izraeli katonai hírszerzés volt tisztje, a Tel-Avivi Egyetem Palesztin Tanulmányok Központjának vezetője. 

Az egyik 14 oldalas, arabul „szigorúan titkos” feliratú, 2023. június 15-én keltezett dokumentum egy olyan tervet ír le, amely a Gáza melletti Mefalsimba, egy kibucnak nevezett kis kollektív közösségbe való beszivárgásra és a lakosok túszul ejtésére irányul.

Két ötfős csapat és egy parancsnok hajtaná végre a műveletet „S órában, Y napon” − áll a dokumentumban. A városról készült térképek és légi felvételek is szerepeltek a dokumentumban, amely szerint 1000 civilt őrzött egy önkéntes biztonsági erő.

Az irat figyelmeztetett arra, hogy a közelben állomásozó izraeli csapatok „3-5 percen belül” megérkezhetnek Mefalsimba. A rohamcsapat tagjait arra jelölték ki, hogy réseket nyissanak a biztonsági kerítésen, míg másoknak tüzérségi tüzet kellett biztosítaniuk, áll a dokumentumban. Miután bejutottak, a csapat foglyokat ejtett volna, és túszként tartotta volna őket, tárgyalások céljára − áll a tervben.

A Hamász komolyan készült a harcokra

A Gáza melletti Ofakim városában megölt támadóknál térképek és más dokumentumok is voltak − mondta Almog Cohen, egy helyi lakos és az izraeli parlament tagja, aki részt vett a harcokban. Az egyik harcos mellényében talált térképből kiderült, hogy a támadók a várost vették célba, és ismerték annak nevezetességeit.

A térkép olyan helyeket jelöl, ahol tömegek szoktak csoportosulni, és zsinagógák és óvodák vannak. A térképen további részletek is voltak, amelyek azt mutatták, hogy felkészülten érkeztek − sőt több mint felkészülten

− mondta Cohen, hozzátéve, hogy a térképet átadták az izraeli belbiztonsági szolgálatnak, az izraeli katonai hírszerzésnek, a Shin Betnek.

Egy másik, Dél-Izraelben előkerült térképen a fegyveresek által megtámadott más, Gáza-közeli városok − köztük Ein Hashlosha és Kisufim − helyét és arab nyelvű nevét tüntették fel, egy szaggatott piros vonallal és az „északi szakasz útvonala” felirattal együtt.

A South First Responders nevű önkéntes csoport, amely a harci zónában az áldozatok mentésében és a törmelékek eltakarításában segédkezett, a közösségi médiában közzétette a halott harcosoknál talált anyagokat, köztük térképeket, az izraeli hadsereg egységeiről és azok kódjeleiről szóló információkat.

Elemzők szerint a megtalált dokumentumok egy része arra utal, hogy a Hamász úgy vélte, kemény katonai ellenállásba ütközik a határ mentén állomásozó izraeli csapatok részéről.

Találtak egy egyoldalas lapot az izraeli hadsereg nyolcféle páncélozott személyszállító járművének fényképével, valamint rövid arab nyelvű feljegyzésekkel arról, hogy hol kell megcélozni a járműveket, és milyen robbanóanyagot kell alkalmazni, hogy a legnagyobb eséllyel lehessen kiiktatni őket.

Agyonlőtt gyermekek fotóit tette közzé az izraeli kormány

Az izraeli kormány csütörtökön megmutatta Antony Blinken amerikai külügyminiszternek és a NATO védelmi minisztereinek a halott gyerekekről és civilekről készült képeket, mondván, hogy a Hamász palesztin csoport végzett velük. Izrael célja valószínűleg az, hogy támogatást szerezzen az ellentámadáshoz − írta meg a Reuters

Benjamin Netanjahu miniszterelnök hivatala a közösségi médiában egy vértócsában fekvő halott csecsemőt és egy gyermek elszenesedett testét ábrázoló képet is közzétett, ami része annak a nyilvánvaló erőfeszítésnek, hogy felszítsák a globális haragot a gázai fegyveresek ellen. 

Yoav Gallant izraeli védelmi miniszter a NATO brüsszeli központjában egy videót játszott le kollégáinak, amely szerinte a Hamász meglepetésszerű támadásának borzalmas jeleneteit mutatja.

Gyerekeket kötöztek meg és lőttek agyon. Igen, ismétlem, gyerekeket kötöztek meg és lőttek agyon

− mondta minisztertársainak videokapcsolaton keresztül.

(Borítókép: Rendõr vizsgálja a romokat egy palesztin rakétatámadást követően Tel-Avivban 2023. október 8-án. Fotó: Abir Szultan / EPA / MTI)

Rovatok