Index Vakbarát Hírportál

Izrael akcióba lendült: megtörtént az első szárazföldi művelet a Gázai övezetben

2023. október 14., szombat 10:39

Az Izraeli Hadsereg (IDF) végrehajtotta első akcióját a Gázai övezetben: egy kisebb rajtaütésben izraeli túszok holttesteit sikerült visszaszerezniük a Hamász fegyvereseitől. Előzőleg az izraeli Miniszterelnöki Hivatal brutális felvételeket mutatott meg Antony Blinken amerikai külügyminiszternek. A képeken elégetett és lefejezett izraeli csecsemők voltak láthatók.

A Jerusalem Post a holttestekről készült, ellenőrzött fotók alapján megerősítette, hogy a Hamász Kfar Aza elleni támadása alatt elégetett és lefejezett csecsemőkről szóló jelentések helytállóak. A lap arról is beszámolt, az izraeli Miniszterelnöki Hivatal megmutatta a felvételeket Antony Blinken amerikai külügyminiszternek a látogatásakor.

Később egy fotót az izraeli hivatal a Twitteren is megosztott, azon a letakart holttestek láthatók. 

További holttesteket találtak az izraeli erők a péntek esti rajtaütéskor, amely az első szárazföldi akció volt a gázai övezetben. 

Ezt a hadsereg 7. páncélozott dandárja hajtotta végre, miután jelentést kaptak arról, hogy a Gázai övezet határkerítésének közelében holttestek fekszenek. A gyalogság a páncélosok támogatásával hatolt be a területre, és likvidáltak egy olyan Hamász-egységet, amely tankelhárító eszközökkel tüzelt izraeli területre, ezt követően tudták elszállítani a holttesteket. 

Az izraeli erőktől ez volt az első művelet, amelyet a háború hat nappal ezelőtti kezdete óta Gázán belül hajtottak végre. A megtalált holttestek vizsgálata jelenleg is folyamatban van.

Rengeteg túszt ejtettek

A legfrissebb jelentések szerint több mint 120 civilt tart fogva a Gázai övezetben a Hamász – az Izraeli Védelmi Erők adatai lapján (IDF). Korábban az izraeli média arról számolt be, hogy a múlt heti támadás során eltűnt emberek maradványait találták meg az IDF rajtaütései során. A Haaretz című izraeli újság szerint a fegyveres erők behatoltak egy terültre, ahol a feltételezések szerint akár 200 embert tart túszként a Hamász, és több ember holttestét is sikerült visszahozni Izraelbe.

Közeben a Times of Israel szerint az izraeli hadsereg szombat reggel egy arab nyelvű üzenetben figyelmeztette a gázai civileket arra, hogy

A GÁZAI ÖVEZET ÉSZAKI RÉSZÉT SZOMBATON 10 ÉS 16 ÓRA KÖZÖTT MINDENKÉPP EL KELL HAGYNIUK.

Az üzenetben kijelöltek egy evakuációs útvonalat, amelyen a civil lakosság biztonságban távozhat a Gázai övezet északi részéről 16 óráig. Ebből arra lehet következtetni, hogy 16 órát követően indulhat meg az izraeli hadsereg szárazföldi támadása. „Ha fontos önöknek a saját életük és a szeretteik élete, akkor menjenek délre, ahogy mondtuk.  Biztosak lehetnek benne, hogy a Hamász vezetői is biztonságba vonultak a régiót érő csapások elől – írták az üzenetben. Az izraeli hadsereg ezzel párhuzamosan tájékoztatta az ENSZ-et is az evakuációs lépésekről.

Rovatok