Index Vakbarát Hírportál

Rendkívüli EU-csúcsot tartanak a terrorizmus és a migrációs veszély miatt

2023. október 15., vasárnap 12:33

Rendkívüli uniós csúcsot hívott össze keddre videókonferencia formájában Charles Michel, az Európai Tanács elnöke, aki a tagállami vezetőknek szóló meghívólevelében fontosnak nevezte, hogy az EU közös álláspontot, világos és egységes irányt alakítson ki az Izraelben történt eseményekkel és a kialakult helyzettel kapcsolatban.

A rendkívüli, videókonferencia formájában tervezett EU-csúcs kedden 17.30-kor kezdődik. Charles Michel meghívólevelében azt írta: az Európai Uniónak a humanitárius segítségnyújtás biztosítása, valamint a konfliktus regionális elmérgesedésének és a humanitárius jog megsértésének elkerülése érdekében kell fellépnie.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a konfliktus jelentős, szélesebb körű biztonsági következményekkel járhat,

ami fokozhatja az Európában élő közösségek közötti feszültséget, és táplálhatja a szélsőséges nézeteket is.

Fontosnak nevezte a regionális szereplőkkel fenntartott kapcsolatok ápolását, majd ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott:

Soha nem szabad szem elől tévesztenünk annak fontosságát, hogy a közel-keleti békefolyamatban megerősített erőfeszítések révén a kétállami megoldáson alapuló tartós és fenntartható békére törekedjünk.

Charles Michel végezetül annak veszélyére hívta fel a figyelmet, hogy az Izrael és a Hamász konfliktusa elől menekülők nagy számban vándorolhatnak olyan szomszédos országokba, ahol már most is jelentős számú menekült tartózkodik. A helyzet nem körültekintő kezelése esetén fennáll a veszélye, hogy ezek a migrációs hullámok továbbterjednek Európára – figyelmeztetett az Európai Tanács elnöke.

Rovatok