Index Vakbarát Hírportál

Nagyon magas részvétel a lengyel választásokon, rezeghet a PiS-nek a léc

2023. október 15., vasárnap 21:04 | aznap frissítve

A vártnál sokkal jobban szerepelhetett a Donald Tusk vezette Polgári Koalíció (PO), ami az exit poll szerint mindössze 5 százalékponttal szerezhetett kevesebbet, mint a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS). A harmadik helyre, egyben királycsináló szerepbe a centrista Harmadik Út kerülhetett, így hiába a PiS győzelme, a kutatás szerint kormányváltás jöhet Lengyelországban.

Október 15-én tartották a parlamenti választásokat Lengyelországban, ahol a legnagyobb kérdés az, hogy a nyolc éve kormányzó jobboldali-konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) kormányon maradhat-e.

Mint a választási felvezetőnkben is írtuk, a PiS hiába a legnépszerűbb párt, valószínűleg nem lesz meg egyedül a többsége a 460 fős Szejmben, így pedig fontos, hogy ki fogja megszerezni a harmadik helyet – a Donald Tusk vezette Polgári Koalíció (KO) második helye ugyanis biztosnak mondható, így királycsináló szerepbe az a párt kerül, amelyik a harmadik helyet szerzi meg: a szélsőbaloldali Lewica, a centrista-agrárius Harmadik Út vagy pedig a szélsőjobboldali-libertariánus Konföderáció.

A választás tétjét jól mutatja, hogy a részvétel igen magas volt: Varsóban volt olyan körzet, ahol 17 órakor már 80 százalékos volt a részvétel, sajtóhírek szerint pedig más körzetekben a pótszavazólapokat is elő kellett készíteni.

A délután ötórás részvételi adatok szerint egyébként a klasszikusan jobboldali pártokra szavazó körzetekben volt alacsonyabb a részvétel, és a falvak helyett a városokban szavaztak többen. A részvételi arány akkor 57,54 százalék volt, miközben négy évvel ezelőtt addig a szavazók 45,94 százaléka adta le a szavazatát. 

Az urnákat 21 órakor zárták le, amikor az IPSOS közzétette az exit poll eredményeket is:

Az exit poll szerint a választók 72,9 százaléka adhatta le szavazatát, azaz könnyen elképzelhető, hogy a részvételi arány magasabb lesz, mint az eddigi rekordot tartó 1989-es választáson – akkor a szavazók 62,7 százaléka vett részt az első fordulóban.

Ugyanakkor, mint azt lapunknak Marcin Palade lengyel választási szakértő korábban megjegyezte, az exit poll nem teljesen megbízható: az urnazáráshoz képest egy órával hamarabb abbahagyják a kutatást, emiatt elképzelhető, hogy 1-2 százalékpontos különbség is lehet a végső eredményhez képest,

a mostani választáson pedig akár kéttizedes különbség is sokat számíthat.

Nem őszinte mosolyok a PiS-nél

Az exit poll alapján egyébként túl sok változás nem történt a legutolsó kutatások szerint: az biztos volt, hogy a PiS nyeri a választásokat, de elképzelhető, hogy ez pirruszi győzelem lesz számukra, ugyanis a legtöbb párt nem akar közösködni a Jaroslaw Kaczynski vezette párttal – az egyetlen potenciális koalíciós partner a Konföderáció, azonban a szélsőjobboldali párt nagyon leszerepelhetett.

Az exit pollok alapján a Polsat News mandátumbecslést is közölt: ez alapján a PiS 200 mandátumot szerezhetett, amit a KO követ 163 mandátummal, a Harmadik Út 55-tel, a Lewica 30-cal, és a Konföderáció mindössze 12 mandátumot kaphatott, azaz e adat szerint

egy PiS-ből és Konföderációból álló kormánynak nem lenne meg a parlamenti többség, 

és a legvalószínűbb forgatókönyv egy KO–Harmadik Út–Lewica-kormány lehet.

Az exit poll után beszédet tartott Jaroslaw Kaczynski, ugyanakkor a színpadon álló PiS-es politikusok mosolya nem volt túl őszinte, ahogy a pártelnök beszéde sem volt túl lelkesítő.

A mi formációnk igazán nagy sikert aratott, de előttünk áll a kérdés, hogy ezt a sikert át lehet-e fordítani egy következő kormányzásra. Ezt még ebben a pillanatban nem tudjuk, de muszáj, hogy legyen reményünk. Függetlenül attól, hogy kormányon leszünk, vagy ellenzékben, ezt a projektet [Lengyelország – szerk.] meg fogjuk valósítani. Nem hagyjuk, hogy Lengyelországot elárulják, nem hagyjuk, hogy Lengyelország elveszítse történelmének a legértékesebbjét, a függetlenségét

– fogalmazott a pártelnök.

Donald Tusk: Győzött a demokrácia, győzött Lengyelország

Az exit poll közlése után a KO eredményváróján nagy volt az öröm, a tömeg legalább egy percig Donald Tuskot éltette, miután a kutatás szerint a párt mindössze öt százalékponttal maradhatott le a PiS-től, és az exit poll szerinti mandátumbecslések szerint kormányváltás jöhet.

Így nem meglepő módon Tusk elég jó hangulatban tartotta meg a beszédét kilenc óra után pár perccel.

„Győzött Lengyelország, győzött a demokrácia. Egy évvel ezelőtt még senki sem hitt ebben. Három hónappal ezelőtt nem voltunk benne biztosak, de még tegnap is odajöttek hozzám megkérdezni, hogy sikerülni fog-e” – kezdte beszédét Tusk, majd kijelentette, a mostani választás

a rossz idők végét, a PiS-kormány végét jelenti. Megnyertük a demokráciát, megnyertük a szabadságot, megnyertük az imádott Lengyelországot. Ez a nap úgy fog bevonulni Lengyelország történelmébe, ami egy új korszakot nyitott. 

Egyébként annak ellenére, hogy az exit pollok szerint a KO jól szerepelt, a politikusok gyorsan eltűntek az eredményváróról, a Nemzeti Néprajzi Múzeumban tartott eseményen este tizenegykor egyre inkább fogytak az emberek – az eseményen a fiatalabb PO-sok arról beszéltek, a pártszékházban fogják folytatni az ünneplést.

PO-képviselő: Arra kérem a magyarokat, hogy kövessenek minket!

Az Indexnek PO képviselője Michal Szczerba az eredményeket úgy kommentálta, hogy a társadalom változást akart, és a PO egy európai kormányt ígér, aminek fontos a jogállamiság, a női jogok, az európai integráció, illetve a hatóságok transzparens és őszinte működése. A lehetséges kormányváltást úgy értékelte,

mi vagyunk az elsők, de arra kérem a magyarokat, hogy kövessenek minket!

Szczerba arra számít, hogy a többi ellenzéki párttal, a centrista Harmadik Úttal és az újbaloldali Lewicával együtt tudnak majd működni, így egy PO-vezette kormány alakulhat majd. Emellett azt ígérte, egy új lengyel kormány aktív szereplő lenne az európai politikában és a NATO-ban is. Mint fogalmazott: a PO támogatja Ukrajnát, „nincs kétség afelől, hogy Ukrajnának győznie kell a háborúban.”

A magyar–lengyel kapcsolatokról pedig úgy fogalmazott, Magyarországgal együtt fog működni egy Tusk-kormány az EU-ban, viszont véleménye szerint Magyarországnak minden tagállamnak és európai intézménynek megbízható partnerévé kell válnia. Egy új, demokratikus kormányt várunk el Magyarországon – zárta gondolatait a párt varsói listáján biztos bejutó helyen szereplő politikus.

Harmadik út: Mi leszünk a demokrácia horgonya

Szintén elégedetten állt ki a tömeg elé a Harmadik út listának két vezetője, a Polska 2050 pártelnöke, Szymona Holownia, illetve az agrárius PSL elnöke, Wladyslaw Kosniak-Kamysz. Az exit poll szerint a párt a harmadik helyet szerezhette meg, ráadásul 55 képviselőjük lehet a következő Szejmben.

Kosniak-Kamysz először diplomatikusan megköszönte Holowniának az együttműködést, szerintük most már a szlogenjüket, az „elég a vitából, menjünk tovább” meg is fogják valósítani.

A Harmadik Út nélkül nem jöhetett volna össze ez a siker [az ellenzéknek]

– fogalmazott a PSL-elnök, majd hozzátette, Lengyelországban egy nagy változás történik, ami szerinte a két párt által létrehozott lista nélkül nem jött össze – az exit poll szerint harmadik helyet megszerző párt lehet így királycsináló szerepben.

Ennél is nagyobbat nyilatkozott Holownia, aki kijelentette,

október 15-én véget ért a vitatkozás és a veszekedés Lengyelországban,

és a Harmadik Lista a „demokrácia horgonya lesz”.

Konföderáció: A mindenkori kormány életét nehezítjük meg

A választás egyik legnagyobb meglepetése, hogy az exit poll eredmények szerint mindössze 6,2 százalékot szerezhetett a szélsőjobboldali–libertariánus Konföderáció, ami 13 mandátumot jelenthet, miközben nyáron olykor 15 százalékra is mérték.

Slawomir Mentzen társelnök beszédében azt ígérte, a Konföderáció megnehezíti a mindenkori kormány életét, és alternatívát nyújtanak a lengyelek számára. A másik társelnök, Krzysztof Bosak azt nyilatkozta, hogy az már önmagában siker, hogy a párt bejutott a Szejmbe, és a jövőt pozitívan látja.

A kampány során láttunk egy nemzedéknyi szakadékot, nekünk van a legnagyobb támogatottságunk a fiatalok körében. Ez a jövő, lépésben fogunk haladni

– zárta gondolatát Bosak, aki hangsúlyozta, hogy az exit pollokat a helyén kell kezelni, az előzetesen éjfél és egy közöttre várt late poll alapján már többet lehet tudni. Ugyanakkor a szavazatok lassú számlálása miatt, azt először kettőre, de végül hajnali három utánra ígérte az IPSOS.

Ugyanakkor nem árt aláhúzni, ezek még kizárólag exit poll eredmények, amki eltérhetnek a valós végeredménytől. Mivel a választással egyidőben népszavazást is tartottak – ami egyébként érvénytelen lett, mert a részvétel nem érte el az 50 százalékot –, és a rekordmagas részvétel miatt a szavazásokat sokáig számolhatják, végeredmény vélhetően hétfő délután vagy kedd délelőtt várható.

A lengyel választásokat az Index Varsóban követi élőben a Wacław Felczak Lengyel–Magyar Együttműködési Intézet által szervezett tanulmányút keretében.

(Borítókép:  Jaroslaw Kaczynski 2023. október 15-én. Fotó: Sean Gallup / Getty Images)

Rovatok