Index Vakbarát Hírportál

Bevethetik Izrael csúcstechnológiás lézerfegyverét, amely jobb, mint a Vaskupola

2023. október 16., hétfő 17:37

A Hamász elleni folyamatos háborús válság közepette Izrael először állítja aktív harci szolgálatba a „Vasnyaláb” elnevezésű csúcstechnológiás lézerfegyverrendszerét, hogy megerősítse légvédelmi képességeit a különböző fenyegetésekkel szemben.

A rendszer, amely a Twitteren közzétett nyílt forrású hírszerzési megfigyelő (OSINT) szerint még több évig nem állhatna szolgálatba, a rakétavédelmi rendszer rövid hatótávolságú komponenseként működik majd, és képes lesz a beérkező rakéták, drónok, tüzérségi és aknavető lövedékek lelövésére.

Az Iron Beam, hivatalosan Magen vagy „Light Shield”, egy irányított energiájú fegyveres légvédelmi rendszer, amelyet 2014. február 11-én, a szingapúri légi szalonon mutatott be az izraeli védelmi vállalkozó, a Rafael Advanced Defense Systems.

A rendszert úgy tervezték, hogy rövid hatótávolságú lövedékeket semmisítsen meg, amelyek túl közel vannak ahhoz, hogy az Iron Dome-rendszer hatékonyan elfogja őket.

Hatótávolsága legfeljebb 7 km, és pilóta nélküli légi járműveket (UAV) is célba tud venni. 

Az Iron Beam egy szálas lézert használ a légi célpont megsemmisítésére. Működhet önálló rendszerként vagy külső jelzőberendezéssel egy légvédelmi rendszer részeként. A fenyegetést egy felügyeleti rendszer észleli, és a járműplatformok követik a támadáshoz – közölte az Interesting Engineering.

Az irányított energiafegyver alkalmazásának fő előnyei a hagyományos rakétaelhárítókkal szemben az alacsonyabb lövésenkénti költségek, a korlátlan tüzelés, az alacsonyabb üzemeltetési költségek és a kevesebb munkaerő.

Az elfogórakéta törmelékei sem esnek vissza a védett területre. 

Az Iron Beamet 2016-tól kezdve főként az izraeli védelmi minisztérium (MoD) finanszírozta, a Rafael pedig a rendszer hatótávolságának növelésére törekszik, és más vállalatokkal együttműködve igyekszik továbbfejleszteni a prototípust. 

Miután a szárazföldi változat majdnem befejezte a tesztelési fázist, és a rendszer prototípusa elérte a TRL 7 (technológiai készültségi szint) szintet, a Rafael nemrégiben megkezdte a sorozatgyártást, és arra számít, hogy ez a változat három éven belül elérhetővé válik az operatív használatra. A vállalat szerint a haditengerészeti változatnak 4-5 évbe telik, mire eléri az aktív rendelkezésre állást.

Izrael tűzszünetet hirdetett

Miután terrortámadás érte Izraelt, háborút indított a Hamász ellen. Az izraeli hadsereg bármelyik pillanatban bevonulhat a Gázai övezetbe, ahol 1,2 millió civil próbál menedékre lelni. Miközben Izrael egyértelmű célja a Hamász felszámolása, a konfliktus hihetetlen gyorsasággal eszkalálódhat.

A sakktáblán ott van Irán, a Hezbollah és az Egyesült Államok is, amely elkötelezett Izrael mellett, de Oroszországot sem téveszthetjük szem elől.

Izrael feltehetően egy elhúzódó háborúban felszámolja a Hamászt, de akkor is kezdenie kell valamit Gáza civil polgáraival. Egyelőre senki sem tudja, hogy az övezet feletti ellenőrzés megszerzése milyen politikai következményekkel jár majd, a konfliktus hogyan rendeződik végül.

Az izraeli helyzetről mi is folyamatosan beszámolunk a percről percre tudósításunkban, amelyet itt követhet.

Rovatok