Index Vakbarát Hírportál

Történelmi csapást hajtott végre az izraeli flotta, videót közöltek róla

Háború Izrael és a Hamász között – az Index hétfői hírösszefoglalója

Index
2023.10.16. 21:58
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Véget ért az Index hétfői élő hírfolyama az izraeli–palesztin konfliktus eseményeiről. A nap legfontosabb hírei a következők voltak:

    Köszönjük kitartó figyelmüket, tartsanak velünk kedden is. Jó pihenést kívánunk!

  • Telefonbeszélgetést folytatott hétfő este Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök  – írja a Times of Israelre hivatkozva az Unian.

    Putyin korábban óva intette Izraelt a Gázai övezet megszállásától. A Kreml tájékoztatása szerint a megbeszélés középpontjában „a palesztin–izraeli konfliktus eszkalációja miatt kialakult válsághelyzet állt”.

  • A Hamász azt állította, hogy az IDF gázai hadosztályának magas rangú tisztjei is vannak az általuk ejtett túszok között.

    A csoport legalább 199 túszt ejtett a 10 nappal ezelőtti meglepetésszerű támadásban.

    A Gázai Hadosztály az Izraeli Védelmi Erők egyik hadosztálya, amely a Gázai övezetben és a környező területeken tevékenykedik.

    Kahled Meshaal, a Hamász diaszpóra irodájának vezetője hozzátette: 6000 fogoly van izraeli börtönökben, akiket szabadon akarnak engedni a túszok kiszabadításáért cserébe – írja a Sky News

  • A Shin Bet biztonsági ügynökség vezetője azt állítja, hogy ő személyesen felelős azért, hogy nem volt korai figyelmeztetés a Hamász október 7-i, Dél-Izrael elleni támadására – írja a The Times of Israel.

    Ronen Bar az ügynökség tagjainak küldött üzenetében azt írja:

    Az általunk végrehajtott számos intézkedés ellenére szombaton sajnos nem tudtunk elegendő figyelmeztetést adni, amely lehetővé tette volna a támadás meghiúsítását.

    „Mint a szervezet vezetője, a felelősség ezért engem terhel” – írta Bar. Majd hozzátette: „Lesz idő a vizsgálatokra, de most mi harcolunk”.

  • A Hezbollah libanoni fegyveres szervezet közölte, hogy öt célpontot – Miszgav Am, Kirbát Al-Manara, Hermon, Risa és Ramija településeket – támadott meg rakétagránátokkal és gépfegyverrel hétfőn Észak-Izraelben. A támadásnak több sebesültje van.

    A Hezbollah televíziója, az al-Manar azt jelentette, hogy izraeli drónok hét rakétát lőttek ki dél-libanoni célpontokra, Rmeis településnél – adta hírül az MTI.

    Az Irán támogatta Hezbollah és Izrael között napok óta folynak a kölcsönös támadások.

    A libanoni fegyveres szervezet közölte, hogy megkezdte az izraeli megfigyelőkamerák lerombolását a libanoni határ mentén. A libanoni–izraeli határon szintén nőtt a feszültség, miután a Hamász és Izrael között október 7-én kitört a háború.

    Az izraeli hadsereg hétfő reggel elrendelte a libanoni határ mentén fekvő huszonnyolc település evakuálását. A rendelkezés a határtól két kilométeres sávban fekvő településeket érinti.

    A libanoni–izraeli határon október 8-án mérgesedett el a helyzet, miután a Hezbollah többtucatnyi rakétát lőtt ki a Sebaa-tanyákon lévő katonai létesítmények irányába.

  • A Hamász a több mint 1200 ember ellen elkövetett gyilkosságok alatt október 7-én megrongálta a holokauszt-emlékművét is Saarbrückenben.

    Az 1993-ban felállított emléktábla a Láthatatlan tér része, és a következő feliratot viseli: „Az áldozatok emlékére – emlékeztetőül – soha többé fasizmus”. A felirat alatti kőtáblán most jól látható az ismeretlen tettesek által ráfújt palesztinai zászló – tájékoztatott erről a Bild.

  • Az ENSZ palesztin menekülteket segítő szervezete szerint a Hamászhoz tartozónak vallott személyek üzemanyagot és orvosi felszereléseket foglaltak le a Gázavárosban lévő telephelyükről.

    Október 13-ra, péntekre virradó éjszaka munkatársaink kénytelenek voltak néhány órán belül kiüríteni az UNRWA gázavárosi központját. Azóta az UNRWA nem jutott be a táborba, és nem kaptunk további részleteket az eszközök elszállításáról

    – közölte a szervezet.

    Megjegyezték, hogy a tábor be- és kijáratát fedező biztonsági kamerák az elmúlt napokban a konfliktus miatt megrongálódtak, és nem működnek – írja a Haaretz.

  • Öt közel-keleti vezetőt hív fel hétfőn Vlagyimir Putyin orosz elnök.

    „Mások mellett Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel és Mahmúd Abbász palesztin elnökkel is tárgyal” – jelentette ki Jurij Usakov, az orosz államfő tanácsadója, majd hozzátette, hogy „erős rajtot” vettek ezzel az öt telefonbeszélgetéssel.

    Putyin már beszélt Ebrahim Raiszi iráni elnökkel is, a továbbiakban pedig Abdel-Fattah asz-Szíszi egyiptomi államfőt, Mahmúd Abbász palesztin vezetőt és Benjamin Netanjahu izraeli kormányfőt hívja fel.

  • Rishi Sunak brit miniszterelnök hétfőn az alsóházban elmondott beszédében arról számolt be, hogy hat brit állampolgár életét vesztette Izraelben, további tízről még nincs adat, és aggodalomra ad okot, hogy néhányan közülük szintén meghaltak – közölte a Haaretz.

    A Hamász terrortámadására utalva Sunak kijelentette:

    Nevén kell neveznünk: ez egy pogrom volt.

    Közben az eltűnt hozzátartozók néhány családtagja jelen volt az alsóház galériáján.

    A pogrom egy kisebbség ellen irányuló, kontroll nélküli csoportos vagy tömeges erőszakcselekmény.

  • Előzőlegírtunk arról, hogy Jeruzsálemet és Tel-Avivot rakétacsapás érte hétfő délután.

    A The Times of Israel szerint ez lehetett a legnagyobb rakétatámadás az október 7-i kezdeti akció óta, amikor több mint 5000 rakétát lőtt ki a Hamász. A támadás az izraeli törvényhozás (Knesszet) ülése közben történt, így a törvényhozóknak és a parlamenti dolgozóknak is óvóhelyre kellett menekülniük Jeruzsálemben. 

     Az ülést végül egy 40 perces szünet után folytatni tudták. 

  • Miután korábban megszólaltak a szirénák Jeruzsálemben, a Hamász fegyveres szárnya azt állítja, hogy rakétákat lőttek ki Jeruzsálem és Tel-Aviv felé.

    A Kasszam Brigádok közleményében azt mondta, hogy a támadás válaszul történt arra, hogy az izraeli erők „civileket vesznek célba” – az al-Dzsazíra szerint.

  • Az izraeli hadsereg (IDF) videót tett közzé arról, hogy két korvettjük, az INS Magen és az INS Oz miként hajtotta végre első csapásaikat.

    A támadások célpontja volt egy fegyvergyártó üzem, egy katonai bázis, valamint a Hamász tengeri erejének egyik megfigyelőállása.

    Mindkét hajó Szá’ár 6-os osztályú korvett, amely egy német gyártmányú korvett, a Braunschweig-osztály módosított változatai. Ebből a típusból összesen négyet rendelt meg az izraeli hadsereg: az INS Magen 2020-ban, az INS Oz pedig 2021-ben állt szolgálatba, de a jelek szerint ez lehet az első éles harci küldetésük. Tavaly novemberben a Magent még csak tesztelték egy rakéta ellen. 

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felajánlotta az izraeli kormányzatnak, hogy szolidaritási látogatást tesz az országban a Hamász támadása miatt. Az izraeli kormányzat azonban elutasította őt – írja a The Times of Israel.

    A lap szerint az izraeli sajtó számolt be erről. A jelentések szerint az izraeli kormány azt üzente Zelenszkijnek, hogy

    ennek nem most van itt az ideje.

    Zelenszkij izraeli látogatásának tervéről az Axios hírportál is írt pár napja. Az izraeli kormányzat vélhetően azért sem akarja fogadni az ukrán elnököt, mert nem akarnak összetűzésbe keveredni az oroszokkal, akik a szomszédos Szíriában katonai erőkkel vannak jelen.

  • Najib Mikati, Libanon miniszterelnöke azt mondta, hogy országa a konfliktus kellős közepén van és senki sem tudja megjósolni, hogy mi történhet. 

    A kormány fenntartja belső és külső kapcsolatait, hogy megőrizze a nyugalmat és távol tartsa Libanont a folyamatban lévő gázai háború következményeitől

    – fogalmazott Mikati.

  • Palesztin zászlót festettek a náci rezsim áldozatainak emlékére állított emlékkőre a délnyugat-németországi Saarbrückenben – tudatta hétfőn a rendőrség.

    Közlésük szerint vasárnap este egy környékbeli férfi hasonló esetről tett bejelentést: a Saarbrückentől mintegy húsz kilométerre fekvő Neunkirchen városának egyik buszmegállójába is két palesztin zászlót festettek.

    A rendőrség mindkét esetben eljárást indított, a saarbrückeni kastély előtti fennsíkon található emlékkő megrongálása ügyének felderítésében pedig az állambiztonsági szolgálat is részt vesz.

    A német hatóságok fokozták az ország zsidó intézményeinek biztonságát.

  • Izrael állítólag használni fogja az új „Vasnyalábot”, egy lézersugarat, amely képes az ellenséges rakéták kiiktatására. Meg nem erősített hírek szerint ezeket a lézersugarakat jelenleg is használják.

    Míg a Vaskupola elfogórakétája 50 ezer dollárba kerül, addig a lézersugaras elfogórendszer mindössze 2 dollárba. A sugár 100 kW teljesítményt használ, ami százszor több, mint amennyit egy átlagos háztartás fogyaszt.

  • Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója közölte, hogy az Egyesült Államok az utóbbi napokban titkos tárgyalásokat folytatott Iránnal annak érdekében, hogy elkerüljék a konfliktus további eszkalációját.

    A CNBC szerint Sullivan a CBS csatorna Face the Nation című műsorában beszélt erről. Mint mondta, 

    az Egyesült Államok nem tudja kizárni, hogy Irán (amely a Hamászt és a Hezbollahot is támogatja) közvetlenül vagy közvetve beavatkozik a konfliktusba. 

    Elmondása szerint leginkább Izrael északi határánál tartanak további eszkalációtól, ahol a Hezbollah és az izraeli hadsereg között már múlt hét szombat óta kisebb-nagyobb összecsapásokra került sor.

    Eközben az izraeli Ynet hírportál arról írt, hogy az Egyesült Államok tisztviselői az utóbbi napokban az izraeli felet is igyekeztek csitítani. A portál szerint Antony Blinken külügyminiszter és Lloyd Austin védelmi miniszter nemcsak azért utaztak Izraelbe a hétvégén, hogy támogatásukról biztosítsák az országot,

    hanem arról is igyekeztek meggyőzni Izraelt, hogy nem érdeke támadást indítani Libanon és a Hezbollah ellen.

    Az Ynet szerint Lloyd Austin azt is felajánlotta, ha a Hezbollah indítana támadást Izrael ellen, akkor az Egyesült Államok két, a térségben lévő repülőgép-hordozó anyahajója – a USS Gerald R. Ford és USS Dwight D. Eisenhower – beavatkozik a konfliktusba, segítséget nyújt Izraelnek a védelemben.

    A hajókkal kapcsolatban a minap Antony Blinken külügyminiszter is tett egy nyilatkozatot

  • Az IDF több tucat főhadiszállást és kilövőállást semmisített meg a Gázai övezetben, köztük a Hamász elit egységéhez tartozó egyik magas rangú ügynök főhadiszállását.

    Az IDF szóvivője elmondta, hogy

    az elmúlt órákban a Hamász több tucat operatív főhadiszállását és kilövőállását semmisítették meg, köztük Ali Kadi, a Nukhba-egység egyik magas rangú tisztjének főhadiszállását, akit néhány napja likvidáltak.

    Az izraeli légierő vadászgépei számos terroristát likvidáltak, akik a Hamász egyik katonai táborában tartózkodtak.

  • „Nagy hiba lenne, ha Izrael újra megszállná a Gázai övezetet” – mondta a CBS amerikai televíziónak nyilatkozva Joe Biden amerikai elnök vasárnap este.

    Biden a 60 minutes című műsorban beszélt az Izrael által a Gázai övezetben tervezett szárazföldi műveletről: 

    Nagy hiba lenne. A Hamász szélsőségesei nem képviselik az egész palesztin népet. Hiba lenne, ha Izrael megint megszállná a Gázai övezetet.

    Majd hozzátette, „be kell menni és ki kell iktatni a szélsőségeseket”. Joe Biden azt is elmondta, feltételezi, hogy Izrael a nemzetközi jog szerint jár el, és lehetővé teszi az ártatlan gázai emberek számára, hogy orvosi ellátáshoz, élelemhez és vízhez jussanak.

    Arra a kérdésre, hogy szerinte el kell-e pusztítani a Hamászt, az amerikai elnök igennel válaszolt, ugyanakkor azt is aláhúzta, hogy szerinte szükség van egy palesztin hatóságra. Szükség van egy útra egy palesztin államhoz.

    Az elnök szerint az út a kétállami megoldás, amelyet az Egyesült Államok már évtizedek óta támogat.

    Biden a hétvégén egy nyilvános eseményen úgy fogalmazott, a palesztin emberek többségének semmi köze a Hamászhoz, és azt mondta, hogy ezek az emberek szintén szenvednek a terrorszervezet cselekményei miatt – összegezte az MTI.

  • Malajziának nem tetszik, hogy a nyugati országok nyomást gyakorolnak a nemzetközi közösségre az Izraelt megtámadó Hamász palesztin iszlamista szervezet elítélése érdekében – közölte hétfőn Anwar Ibrahim malajziai miniszterelnök.

    Anwar a Kuala Lumpur-i parlamentben azt állította: a nyugati, illetve az európai országok képviselői malajziai partnereikkel találkozva többször is arra kérték kormányát, hogy ítélje el a Hamászt.

    Mindig úgy válaszolok, hogy nekünk már Izrael elleni támadása előtt kapcsolataink voltak a Hamásszal, és ez ezután is így lesz. Nem fogadjuk el ezt a nyomásgyakorlást, minthogy a Hamász is választásokon került hatalomra a Gázai övezetben.

    A zömmel muszlimok lakta Malajzia hosszú ideje hangos támogatója a palesztinok ügyének, és mindig a kétállami megoldást szorgalmazta az izraeli–palesztin konfliktusban.

    Malajziának nincs diplomáciai kapcsolata Izraellel.

    A Hamász legfelsőbb vezetői gyakran látogatnak Malajziába és találkoznak az ország mindenkori miniszterelnökével. Najib Razak korábbi kormányfő 2013-ban elutasította Izrael blokádját a Gázai övezet ellen, és a Hamász meghívására ellátogatott az övezetbe – összegezte az MTI.

  • „A Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet cselekedeteivel és politikájával nem képviseli a palesztin népet” – jelentette ki Mahmúd Abbász palesztin elnök a venezuelai elnökkel folytatott telefonbeszélgetésében.

    Abbász a Hamász Izrael elleni támadásával és Izrael válaszcsapásaival kapcsolatban közölte, hogy elítéli civilek meggyilkolását mindkét oldalon. Felszólította mindkét felet a túszok és a foglyok szabadon engedésére. Békés ellenállásra buzdította a palesztinokat az izraeli megszállással szemben, és hangsúlyozta,

    a palesztinokkal szembeni izraeli agresszió megállítására van szükség.

    Amióta a Hamász 2007-ben magához ragadta a hatalmat a Gázai övezetben, a két szervezet élesen szemben áll egymással.

    Abbász – akinek befolyását a Gázai övezetben azóta csekély mértékűnek tekintik – hangsúlyozta Madurónak, hogy a Palesztinai Felszabadítási Szervezet a palesztin nép egyetlen legitim képviselője. A Hamászt terrorszervezetnek nyilvánította az Európai Unió, az Egyesült Államok és Izrael – írta az MTI.

  • Egy jeruzsálemi bíboros felajánlotta, hogy elcseréli magát a Hamász által elrabolt gyermekekre – írja a Sky News.

    Pierbattista Pizzaballa, Ferenc pápa szentföldi képviselője Olaszországban nyilatkozott a cseréről, de hangsúlyozta, hogy hivatala nem tud kapcsolatba lépni a Hamásszal.

    Kész vagyok egy cserére, bármire, ha ez a gyermekek szabadságához vezethet. Nem probléma. Készen állok

    – mondta a bíboros.

  • A The Wall Street Journal összesítése szerint magyar áldozata is van a Hamász terrortámadásának. Az összesítést az Egyesült Államok külügyminisztériumának információi alapján készítették. A magyar külügy cáfolta az értesülést az Indexnek.

    A gázai övezetben jelenleg 15 magyar állampolgár tartózkodik.

  • Az izraeli hadsereg szerint a Hezbollah iráni támogatással és utasításra hajtotta végre támadásait.

    Izrael készen áll arra, hogy két vagy több fronton vívjon háborút

    – mondta Daniel Hagari ellentengernagy, a hadsereg fő szóvivője. A Hezbollah az elmúlt napokban izraeli katonai állásokat és határ menti településeket támadott. Izrael 28 település evakuálását rendelte el, hogy hadműveleteket tudjon végrehajtani a szervezet ellen.

    A Hezbollah számos támadást hajtott végre, hogy elterelje a figyelmet a gázai háborús erőfeszítéseinkről, iráni utasításra és támogatással

    – fogalmazott a szóvivő.

  • Az IDF jelentése szerint 40 körözött személyt tartóztattak le az éjszaka folyamán Ciszjordániában, az ötven százalékuk Hamász-ügynök volt. A letartóztatások során nagy mennyiségű fegyvert foglaltak le.

    A hadsereg hozzátette, hogy a biztonsági erők egy Hamász-propagandát gyártó nyomdát is bezártak.

  • Az izraeli hadsereg közlése szerint a Hamász támadásában legalább 291 katona halt meg, 199 izraelit raboltak el.

    Az izraeli egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint 351 sebesültet ápolnak kórházban, 89-en súlyos állapotban vannak.

    A háború kitörése óta 3968 sebesültet kezeltek kórházakban.

  • Dokumentumfilmben mutatják be azt az izraeli zenei fesztivált, amelyen több száz fiatalt gyilkolt meg a Hamász.

    A Bad Boys stúdió exkluzív felvételeket szerzett a fesztivál résztvevőitől és szervezőitől. A dokumentumfilmmel akarnak tisztelegni a rengetek fiatal áldozat előtt, és az egyelőre cím nélküli filmet az izraeli Hot Channel 8 és a HSCC csatornán fogják sugározni – írja a Deadline.

    A Supernova zenei fesztiválon 260 emberrel végzett a terrorszervezet.

  • Olaf Scholz német kancellár izraeli utazást tervez – tájékoztatott erről a Bild. A német kancellár szombaton másodjára tárgyalt Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel a kialakult helyzetről.

    A telefonbeszélgetésük alatt a két vezető egyetértett abban, hogy el kell kerülni a regionális konfliktus kirobbanását, különösen a Hezbollah beavatkozását a konfliktusba. A német kormány közleményében hozzátette: Scholz tájékoztatta Netanjahut az ezzel kapcsolatos legújabb diplomáciai erőfeszítésekről is.

  • „Izrael északi lakosainak evakuálása azért történt, hogy a hadsereg széles körű támadási szabadságot kapjon” – mondta Daniel Hagari, az IDF szóvivője a libanoni határon fekvő 28 település evakuálásáról.

    Ha a Hezbollah elköveti azt a hibát, hogy próbára tesz minket, a reakció halálos lesz

    – tette hozzá Hagari.

  • António Guterres ENSZ-főtitkár felszólította a Hamászt a fogva tartott túszok feltétel nélküli szabadon bocsátására, Izraelt pedig arra, hogy a gázai polgári lakosság számára biztosítson akadálytalan hozzáférést a humanitárius segélyekhez.

    „Ebben a drámai pillanatban, amikor a Közel-Keleten a szakadék szélén állunk, az ENSZ főtitkáraként kötelességem két határozott humanitárius felhívást tenni” – fogalmazott vasárnap kiadott nyilatkozatában Guterres.

    Egyik felhívását a Hamásznak címezte, amiben felszólította a terrorszervezetet, hogy a túszokat azonnal, feltételek nélkül szabadon kell engedni. A másik felhívással pedig Izraelhez fordult, hogy a gázai civilek érdekében biztosítson gyors és akadálytalan hozzáférést a humanitárius segélyek és a humanitárius segítséget nyújtók számára.

    MINT HANGSÚLYOZTA, MINDKÉT FELHÍVÁS ÖNMAGÁBAN IS ÉRVÉNYES, ÉS EGYIK SEM ALKU TÁRGYA.

    A Gázai övezetet uraló Hamász fegyveresei október 7-én meglepetésszerű támadást indítottak Izrael ellen, betörtek az ország déli részébe, és több mint 1300 embert meggyilkoltak, további mintegy háromezret megsebesítettek, valamint körülbelül 150 embert elraboltak és túszként tartanak fogva. A gázai egészségügyi minisztérium arról tájékoztatott, hogy az övezet ellen indított izraeli hadműveletek halálos áldozatainak száma már meghaladta a 2600-at, a sebesülteké pedig a 9600-at.

    Izrael a támadásra válaszul leállította az övezet villanyáram-, üzemanyag-, élelmiszer- és egy időre vízellátását is, az izraeli kormány pedig megfogadta, hogy eltörli a Hamászt a föld színéről – összegezte az MTI.

Rovatok