Index Vakbarát Hírportál

Történelmi csapást hajtott végre az izraeli flotta, videót közöltek róla

Háború Izrael és a Hamász között – az Index hétfői hírösszefoglalója

Index
2023.10.16. 11:30
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A gázai egészségügyi minisztérium közlése szerint 2750-re emelkedett a halálos áldozatok száma az övezetben.

    A sebesültek száma eléri a 9700-at.

  • Amerika megerősíti fegyveres erejét a Közel-Keleten, hogy megakadályozza az Izrael és a Hamász palesztin fegyveres csoport közötti konfliktus terjedését, és elrettentse Iránt a beavatkozástól – tájékoztatott erről a Reuters.

    Az egyik legújabb amerikai repülőgép-hordozó – és egyben a világ legnagyobb repülőgép-hordozója – már a Földközi-tenger keleti részén tartózkodik, és a következő tíz napban egy második amerikai repülőgép-hordozó is csatlakozik.

    Bár a Fehér Ház szerint „nincsenek tervek vagy szándékok” a hadihajók bevetésére, ez azt jelenti, hogy az amerikai katonai eszközök készen állnának arra, hogy szükség esetén légi támogatást nyújtsanak. Továbbá az Egyesült Államoknak a Közel-Keleten is számos bázisa van, ahol csapatok, vadászgépek és hadihajók állomásoznak.

  • Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) és a védelmi minisztérium közlése szerint a libanoni határtól legfeljebb két kilométerre fekvő településeken élő civilek evakuálására van szükség a Hezbollah és a vele szövetséges palesztin csoportok folyamatos tüzérségi támadásai miatt.

    Az izraeli hatóságok szerint a lakosokat államilag finanszírozott vendégházakba viszik, miután a tervet Yoav Gallant védelmi miniszter jóváhagyta.

    Az IDF értesítette a térség helyi hatóságainak vezetőit a terv közelgő végrehajtásáról. Összesen 28 település lakosságát evakuálják – írja a The Times of Israel.

  • Az amerikai szenátus öt tagja sajtótájékoztatót tartott Tel-Avivban, miután találkozott vezető izraeli tisztviselőkkel és az áldozatok családjaival – írja a BBC.

    Chuck Schumer, a zsidó származású demokrata szenátor azt mondta, hogy a civilek lemészárlása egy Gáza melletti kibucban a náci holokauszt idején Európában élő rokonai halálára emlékezteti őt.

    Az amerikai politikusok szerint nem lehet egyenlőségjelet tenni a Hamász és Izrael erőszakos akciói között.

    A Utah állambeli republikánus szenátor, Mitt Romney szerint a Hamász civileket használ emberi pajzsként, és a gázai halálesetek mind a Hamásznak köszönhetőek.

  • A Hamász kilenc nappal ezelőtti támadása vízválasztót jelent Izrael számára – mondta Izrael magyarországi nagykövete az Országgyűlés Külügyi Bizottságának hétfői ülésén. Jákov Hadasz-Handelszman megköszönte a magyar Országgyűlés támogatását, és kérte a támogatást a nemzetközi színtéren is, hogy Izrael megvédhesse magát.

    Közölte:

    október 7-én nem egy terrortámadás történt, hanem egy pogrom, és még a holokauszttúlélők is azt mondják, hogy a holokauszt során sem éltek meg ilyet; a Hamász terroristái embereket kínoztak meg, gyermekeket gyilkoltak meg. Ez teljes pusztítás, barbár cselekedet volt, és a Hamász olyan fenyegetést jelent, mint az ISIS

    – fogalmazott.

    Hozzátette: a Hamász az ISIS-hoz hasonlóan nem tesz különbséget a nemzetiségek között. Megjegyezte, Izraelt meglepetésszerűen érte a támadás.

    Kitért arra: nemcsak Izrael érdeke, hogy véget vessenek ennek a barbarizmusnak, hanem a nemzetközi közösségnek is, hiszen a világ több pontján ünneplik a Hamász tetteit. Izrael le akarja törni a Hamász politikai és katonai uralmát a Gázai-övezetben, de úgy, hogy az minimális hatással legyen azokra, akik ebben nem érintettek, ezért szólították fel a civileket, hogy hagyják el a Gázai-övezet északi részét.

    Kiemelte: az is cél, hogy minden elrabolt túszt visszaszerezzenek. Közölte: arra is készülnek, hogy két irányból kell megvédeniük magukat, ha egy második front nyílik meg Libanon felől.

    A nagykövet arról is beszélt, hogy bár nem tudni, mi volt az oka a Hamász támadásának, lehetséges indok, hogy az Izraelben zajló erőteljes társadalmi vita miatt a Hamász azt gondolhatta, Izrael meggyengült, nem egységes, ezért jó alkalom lehetett a mostani támadásra.

    Egy másik lehetőség, hogy Irán állhatott a háttérben, mert az országot aggasztja, hogy az Egyesült Államok az élére állt annak a folyamatnak, amely a helyzet rendezését és ezáltal jelentős változást hozhat a térségben

    – vélekedett Jákov Hadasz-Handelszman.

  • Joe Biden elnök fontolgatja, hogy a következő napokban Izraelbe utazik, de még nem véglegesítették az utazást – közölte egy magas rangú kormányzati tisztviselő.

    Ez a Hamász brutális támadása után a szimpátia és a támogatás erőteljes jele lenne.

    Az utazás lehetőséget adna Biden számára, hogy személyesen is megerősítse az izraeli nép számára, hogy az Egyesült Államok szilárdan kiáll Izrael mellett. Ugyanakkor egyre nagyobb a félelem, hogy egy közelgő izraeli bevonulás a Gázai övezetbe szélesebb körű háborút robbanthat ki, amelynek pusztító humanitárius következményei lehetnek.

  • Néhány órával ezelőtt Jonathan Conricus, az Izraeli Védelmi Erők (IDF) szóvivője tagadta, hogy Izrael civileket támadna a Gázai övezetben.

    Csapást mérünk a Hamászra, csapást mérünk az infrastruktúrájukra, és vadászunk a parancsnokaikra. Nem mérünk csapásokat a civilekre

    – mondta az IDF szóvivője, hozzátéve, hogy a csapások alkalmával érthető okokból nem tudják mindig előre figyelmeztetni a civileket, hogy hagyják el az adott épületet.

    Conricus tagadta Izrael felelősségét egy civil konvojt ért csapásban, amelyben mintegy 70 ember vesztette életét.

  • Annak ellenére, hogy az egyiptomi biztonsági erők és a palesztin nagykövetség rafahi képviselője is arról beszélt, hogy a határ megnyílik a segélyek és a külföldi állampolgárok előtt, egy ideiglenes tűzszünet idejére, újabb kétségek merültek fel.

    Izzat El Reshiq, a Hamász tisztviselője cáfolta a híreket, Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök pedig arról beszélt, hogy jelenleg nincs tűzszünet és a humanitárius segélyek nem érkezhetnek meg a Gázai övezetbe a külföldi állampolgárok kivonásáért cserébe – írja a Sky News.

  • Az IDF-nek és a Shin Betnek eddig legalább 6 magas rangú Hamász-parancsnokot és tisztviselőt sikerült felkutatniuk és likvidálniuk az október 7-i terrortámadás óta.

  • Az izraeli védelmi erők bejelentették, hogy a 7. páncélos dandár egyik tisztjét, Amitay Zvi Granot hadnagyot tegnap a libanoni határon megölte egy páncéltörő rakéta, amit a Hezbollah terroristái lőttek ki.

  • A Hamász médiahivatala hétfő reggel közölte, hogy nincs információja arról, hogy humanitárius tűzszünetről állapodtak volna meg.

    Sajtóhírek szerint Izrael beleegyezett egy öt órán át tartó tűzszünetbe, hogy a Gázai övezetben zavartalan legyen az evakuáció, és a rafahi határátkelő megnyitásába.

  • Az Egyesült Államok, Izrael és Egyiptom megállapodott a Gázai övezet déli részén egy helyi idő szerint 9 órakor kezdődő tűzszünetről.

    A tűzszünet a Gázai övezet déli részén a rafahi határátkelő újbóli megnyitásával egy időben kezdődik – jelentette a Reuters két egyiptomi biztonsági forrásra hivatkozva.

  • A videón látható elkobzott fegyverek csak a húsz százalékát teszik ki azoknak, amelyeket a Hamász izraeliek megölésére használt.

    A további támadások megelőzése érdekében az izraeli erők a Hamász  infrastruktúrájának felszámolására készülnek Gázában.

  • Izraeli és palesztin források egyaránt azt állítják, hogy 5 órás humanitárius tűzszünetet hirdettek Gázában, amely ma reggel 9 órakor kezdődik, hogy lehetővé tegyék a külföldi állampolgárok evakuálását Egyiptomba és a humanitárius segélyek átadását a Gázai övezetbe a rafahi határátkelőn keresztül.

    Eddig hivatalos megerősítés nem érkezett egyik fél részéről sem. Kétséges, hogy a Hamász és az izraeli védelmi erők meg tudtak egyezni.

  • Az izraeli légierő a hivatalos csatornáján tett közzé egy olyan felvételt, amin az látható, hogyan semmisítenek meg Hamász-bázisokat a Gázai övezetben.

  • Hétfő reggel megnyitják a Gáza és Egyiptom közötti rafahi határátkelőt – közölte az Egyesült Államok izraeli nagykövetsége.

    Arra számítunk, hogy a helyzet a rafahi átkelőnél továbbra is változékony és kiszámíthatatlan marad, és nem világos, hogy az utazóknak engedélyezik-e, illetve meddig engedélyezik az átkelést az átkelőn

     – tette hozzá a nagykövetség, amely szerint ha a palesztinok úgy ítélik meg, akkor érdemesebb közelebb költözni a rafahi határátkelőhöz.

  • Az Európai Tanácsa új nyilatkozatot tett közzé, amely a tagállamok múlt heti vegyes üzeneteit igyekszik tisztázni.

    Az Európai Unió a lehető leghatározottabban elítéli a Hamászt és az Izraelben elkövetett brutális és válogatás nélküli terrortámadásokat, és mélységesen sajnálja az emberáldozatokat

    – áll a nyilatkozatban. Az állásfoglalás szerint Izraelnek joga van a humanitárius és nemzetközi joggal összhangban megvédeni magát az ilyen erőszakos és válogatás nélküli támadásokkal szemben.

    A nyilatkozatban a túszok szabadon bocsátására szólítanak fel, és egyúttal azt kérik, hogy intézkedjenek a gázai civil lakosság védelme érdekében.

  • Legkevesebb 30-ra nőtt az Izrael és Hamász közötti háborús összecsapások amerikai halálos áldozatainak száma – jelentette be az amerikai külügyminisztérium. A közleményben kiemelték, hogy helyi idő szerint vasárnap este 13 amerikai állampolgárt tartottak számon eltűntként, felkutatásuk folyamatban van.

    Az amerikai kormány éjjel-nappal dolgozik az eltűntek tartózkodási helyének megállapításán, valamint együttműködik az izraeli kormányzattal a túszválság minden vonatkozásában, ideértve hírszerzési információk megosztását, amerikai szakértők helyszínre küldését, akik tanácsadással segítik az izraeli kormányzatot a túszok visszaszerzésére irányuló erőfeszítésekben

    – olvasható a közleményben. Antony Blinken külügyminiszter vasárnap Egyiptomból Jordániába utazott, ma pedig ismét Izraelbe látogat.

    Az Al-Arabiya televízió azon kérdésére és megállapítására, hogy Izrael akadályozná a külföldiek Gázai övezetből kimenekítésére irányuló erőfeszítéseket, úgy reagált, a Hamász nem teszi lehetővé a külföldiek távozását, valamint megállapította, Egyiptom készen áll arra, hogy segítsen a külföldieknek átlépni a határon.

  • Izraelnek nem érdeke Gáza megszállása, de megtesz bármit, ami ahhoz szükséges, hogy felszámolja a Hamászt – mondta Gilad Erdan, Izrael ENSZ-nagykövete. 

    Joe Biden amerikai elnök a 60 Minutes című műsorban adott interjújában arra figyelmeztetett, hogy nagy hiba lenne Izrael részéről az övezet megszállása, miközben csapatai az enklávé határán tömegesen állomásoznak, hogy felkészüljenek egy várható szárazföldi invázióra – írja a The Guardian.

    Nem áll érdekünkben Gáza elfoglalása, de mivel a túlélésünkért harcolunk, az egyetlen módszer, ahogyan Biden elnök maga is meghatározta, a Hamász megsemmisítése, ezért mindent meg kell tennünk, ami szükséges ahhoz, hogy megsemmisítsük a képességeiket

    – mondta Erdan.

  • Az Izrael és Hamász közötti háborúról szóló összefoglalónkat ide kattintva olvashatja el

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Kezdődik az Index hétfői élő hírfolyama az izraeli–palesztin konfliktus eseményeiről. A vasárnapi percről percre cikkünk legfontosabb hírei a következők voltak:

    Tartsanak velünk ezúttal is!

Rovatok