Index Vakbarát Hírportál

A Hamász a világ egyik leggazdagabb terrorszervezete

2023. október 16., hétfő 16:05

A Gázai övezetet ellenőrzése alatt tartó militáns csoport pénzügyi forgalma 2014-ben elérte az egymilliárd dollárt. Az eltelt két évben tetemes támogatásokat kapott – kriptovalutában. A bűnszervezetek és terrorista csoportok előszeretettel használják a virtuális pénzt a törvények és a szankciók kijátszására.

Izrael egyike a kilenc globális atomhatalomnak. A világ egyik legfejlettebb és legkifinomultabb légvédelmi rendszerével büszkélkedhet. A Vaskupola évek óta jobbára hatékonyan hárította el a Hamász légitámadásait. Egészen október 7-ig.

Azon a napon azonban a Hamásznak – az EU, az Egyesült Államok és más kormányok által terrorszervezetnek minősített iszlamista militáns csoportnak, a Gázai övezet de facto urának – sikerült felülkerekednie a védelmi rendszeren. A fennhatósága alatt álló zsebkendőnyi területről 2200 rakétát lőtt ki az ellenségre, Izraelre.

Elemzők szerint a kriptovaluták fontos szerepet játszottak az átfogó támadás pénzelésében a világ egyik legjobban felkészült hadserege ellen. A Hamászt egy cseppet sem zavarta, hogy a nemzetközi bankrendszerből való kizárás fenyegeti. Fenntartás nélkül fogadta a külföldről érkező támogatásokat, amelyek nagy részéből brutális akcióit finanszírozta.

A Hamász számlájára 41 millió dollár, napi árfolyamon 15 milliárd forint értékű virtuális pénz érkezett 2021 augusztusa és 2023 júniusa között a tel-avivi BitOK kriptoanalitikai cég szerint.

Az Izrael elleni támadásban a Hamászhoz csatlakozó Palesztin Iszlám Dzsihád harcosai további 93 millió dollárnyi, valamivel több mint 34 milliárd forintnyi kriptovalutát kaptak a londoni Elliptic elemzői szerint – jelentette a Wall Street Journal.

Ebben az időszakban több millió dollár érkezett az al-Kasszám Brigádok számlájára is. A Hamász katonai szárnyának parancsnoka az a Mohamed Deif, aki szakértők szerint két éven át tervezte az Izrael ellen október 7-én indított átfogó – rakétazáporból, szárazföldi támadásból, vérengzésekből, gyilkosságokból és túszejtésből ötvözött – csapást.

Az átutalások a Hamász számlájára bitcoin, stabilcoin, tether és más kriptovaluták, sőt az Elon Musk által kedvelt dogecoin formájában érkeztek – amit eredetileg csak a hecc kedvéért találtak ki.

A gázai militáns csoportok némelyike az Elliptic szerint kriptobányászattal is foglalkozik, így még több pénzre tesznek szert.

A dúsgazdag terroristák

A Hamász uralma alatt Gáza lakosai gyakorlatilag gazdasági elszigeteltségben élnek. A Budapest kétharmad méretének megfelelő övezetet körülzáró Izrael és Egyiptom blokádja korlátozza az emberek és áruk szabad mozgását.

A zárlat ellenére a Hamászt nevezte a világ egyik leggazdagabb terrorista csoportjának a Forbes azok után, hogy

a szervezet éves pénzügyi forgalma 2014-ben elérte az egymilliárd dollárt.

Az élen akkor még a mára felszámolt Iszlám Állam állt.

A Hamász akkori bevétele adókból és illetékekből, illetve pénzügyi támogatásokból és adományokból származott. A Hamász költségvetésének zöme az Öböl-térségben élő külföldi állampolgároktól és magánadományozóktól folyik be.

Iránt tartják a Hamász egyik legjelentősebb állami pénzügyi támogatójának. A közel-keleti nagyhatalom – az amerikai külügyminisztérium becslése szerint – évente nagyjából 100 millió dollárral segíti a Hamászt és más palesztin terrorista csoportokat. Katar és Törökország szintén a Hamász finanszírozói közé tartozik.

A kriptovaluták megkönnyítik a szankciók kijátszását.

Bitcoint küldjenek – erre kérte az al-Kasszám Brigádok már 2019-ben követőit.

„A dzsihád valósága az erőfeszítés és az energia ráfordítása, a pénz pedig a háború gerince” – írta a „szent háborújáról” a Hamász egy posztban, amelyhez egy kriptovalutás „számlaszámot” is csatolt. Abban az évben csupán e felhívás alapján harmincezer dollárnyi bitcoin futott be a Hamász részére.

Jegelt csatornák

A Hamász 2023 áprilisában függesztette fel a kriptovaluta begyűjtését arra hivatkozva, hogy „megduplázódtak az ellenséges erőfeszítések mindenki ellen, aki e pénznem révén próbálja támogatni az ellenállást”.

Jóllehet a virtuális valuta nem a terrorizmus finanszírozásának legelterjedtebb formája, minden áron megkísérlik elapasztani ezt a forrást is. Az izraeli hatóságok a minapi támadások után befagyasztottak több, a Hamászhoz köthető kriptocsatornát.

„A rendőrség kibervédelmi egysége és a védelmi minisztérium a Binance kriptotőzsde segítségével azonnal intézkedett e számlák felkutatásáról és befagyasztásáról” – tudatta az izraeli rendőrség.

A Binance a világ messze legnagyobb kriptovaluta-tőzsdéje. Miközben együttműködik az izraeli hatóságokkal, maga is vizsgálat alatt áll, mivel közvetett, de jelentős szerepet játszott a terrorizmus finanszírozásában. Az elmúlt években a hatóságok több tucat Hamászhoz köthető, Binance-számlán tartott kriptovalutát próbáltak lefoglalni.

A már bírósági szakaszban tartó eljárás során kiderült, hogy a Binance ugyan nem keresi a bűnöző ügyfelek kegyeit, de tisztában van létezésükkel, és tolerálja őket.

A terrorizmus pénzelésének egyötöde az ENSZ becslése szerint kriptovalutákból származik, ami érthető, hisz tökéletes finanszírozási eszköz a bűnözők számára, mivel a kifizetéseket nehéz nyomon követni, ráadásul a kriptovalutákkal kijátszhatók a pénzügyi szabályok.

(Borítókép: Ahmad Hasaballah / Getty Images)

Rovatok