Index Vakbarát Hírportál

Ismertették a lengyel választások hivatalos végeredményét

2023. október 17., kedd 20:03

A jelenleg Lengyelországban kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt nyerte el a legtöbb alsóházi mandátumot, de nem rendelkezik önálló többséggel az országos választási bizottság (PKW) által kedd este ismertetett hivatalos végeredmények szerint.

A PKW sajtókonferenciáján hivatalosan megerősítették:

A PiS 194 mandátumot, a KO 157 mandátumot, a Harmadik Út 65 mandátumot, az Új Baloldal 26 mandátumot, a Konföderáció 18 mandátumot szerzett meg a parlamenti alsóházban. A részvételi arány 74,38 százalékos volt.

A lengyel alkotmány szerint az új parlament alakuló ülését az államfőnek a választások napjától harminc napon belül kell összehívnia. Az ülésen lemond az eddigi kormányfő, kabinetje az új kormány beiktatásáig marad hivatalban.

A kormányalakítás első lépéseként az államfő megjelöli az új miniszterelnök személyét. Pawel Szrot lengyel elnöki kabinetfőnök kedden kijelentette: ki kell várni, hogy összeálljon a parlamenti többség, mielőtt Andrzej Duda elnök a kormányfőjelölt személyéről döntene.

Donald Tusk, a KO elnöke ezt követően „a választásokat követő energikus és gyors döntésekre” szólította fel az államfőt.

Krzysztof Gawkowski, az Új Baloldal képviselője kedd este a Radio Zet kereskedelmi rádióban elmondta: az ellenzéki pártok a tervek szerint jövő hét elején egyeztetnek egymás között a kormányalakításról.

A lengyel választásokról szóló elemzésünket ide kattintva olvashatja el. 

Rovatok