Index Vakbarát Hírportál

Oroszországon kívül tűnt fel Vlagyimir Putyin

2023. október 17., kedd 07:05

Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden Pekingbe érkezett, hogy részt vegyen az Egy övezet, egy út fórumon, és hogy találkozzon Hszi Csin-ping kínai elnökkel.

Vlagyimir Putyin orosz elnök kedd reggel érkezett meg Peking nemzetközi repülőterére, ahol a kínai kereskedelmi miniszter, Wang Wentao fogadta. Ez mindössze a második ismert külföldi útja az orosz elnöknek, amióta a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) márciusban elfogatóparancsot adott ki ellene – írja a Reuters.

A Nemzetközi Büntetőbíróság, amely Putyint azzal vádolja, hogy illegálisan deportált gyerekeket Ukrajnából, arra kötelezi 123 tagállamát, hogy letartóztassák az orosz elnököt, és bírósági eljárás céljából Hágába szállítsák, ha beteszi a lábát a területükre. Kína nem tagja a háborús bűnök üldözésére létrehozott Nemzetközi Büntetőbíróságnak.

Hszi Csin-ping utoljára néhány nappal az elfogatóparancs kiadása után találkozott Putyinnal Moszkvában. A kínai elnök akkor meghívta Putyint a harmadik pekingi Egy övezet, egy út fórumra, a kínai vezető által szorgalmazott nemzetközi együttműködési találkozóra.

A fórum fő meghívottjaként Putyin szerdán Hszi után beszédet tart majd, és még aznap találkozik a kínai elnökkel kétoldalú megbeszélések céljából.

Putyin legutóbb a 2022. februári pekingi téli olimpia alkalmából látogatott Kínába, amikor Oroszország és Kína „határok nélküli partnerséget” hirdetett.

Az Egy övezet, egy út a kínai elnök által egy évtizede elindított nagyszabású terv, amely reményei szerint globális infrastrukturális és energetikai hálózatokat épít ki, amelyek szárazföldi és tengeri útvonalakon keresztül összekötik Ázsiát Afrikával és Európával. Putyin dicsérte a kezdeményezést, mondván, hogy ez a nemzetközi együttműködés platformja, ahol senki sem kényszerít semmit a másikra.

Rovatok