Index Vakbarát Hírportál

Durva videók: Izrael-ellenes tömegek vonultak az utcára világszerte

2023. október 18., szerda 14:54

Kedd éjjel a világ számos pontján tüntetéseket tartottak, amelynek résztvevői a palesztinok mellett és Izrael ellen demonstráltak. Az eseményeket elsősorban az a csapás váltotta ki, amelynek több száz halálos áldozata volt a Gázai övezetben.

A palesztinok, illetve a Hamász mellett már a fegyveres konfliktus múlt hét szombati fellángolása óta szerveztek demonstrációkat a világ több pontján.

A kedd este történt csapás olaj volt a tűzre. A gázai Al-Ahli kórházban a helyi hatóságok szerint több száz ember halhatott meg. A gázaiak Izraelt, az izraeli hadsereg viszont az Iszlám Dzsihád nevű terrorszervezetet vádolta meg az akció végrehajtásával.

Mindettől függetlenül az éjjel a világ számos pontján demonstrációkat tartottak Torontótól Teheránig bezárólag. A tüntetések mérete eltérő volt: az MTI és az AFP szerint Teheránban például csak néhány százan tüntettek a francia és a brit nagykövetség előtt.

A tüntetők azt kiabálták, hogy „Halál Franciaországra és Angliára”, miközben tojásokkal dobálták meg a francia diplomáciai képviselet falát. A tüntetések békésen értek véget kora hajnalban. A helyszínválasztást egyébiránt az magyarázza, hogy Izraelnek és az Egyesült Államoknak nincs nagykövetsége Teheránban, mivel a két ország és Irán között nincsenek diplomáciai kapcsolatok.

Torontóban is sokan gyűltek össze. A felvételek alapján pontos számot nehéz mondani, de százas-ezres nagyságrendről lehetett szó ott is:

Kanada másik metropoliszában, Montréálban sem kevesen vonultak az utcára.

A nyugati világban több helyen izraeli zászlókat égettek.

Libanonba nem érdemes menniük az amerikaiaknak  

Az iszlám világon belül Libanonban lehettek a legerősebb tiltakozások. Ott a Hezbollah – a Jeruselem Post szerint – meghirdette a „példátlan harag napját” is a kórháznál történt csapás miatt, és a bejrúti amerikai nagykövetséghez szerveztek tüntetést, alig pár órával az incidens után. 

A libanoni eseményekre már az amerikai külügynek is reagálnia kellett, és szerda reggel kiadtak egy figyelmeztetést: ebben közölték, hogy az amerikai állampolgároknak „nem javasolt” most az országba utaznia. Engedélyezték az országból való távozást a nagykövetségen dolgozó személyzet „nélkülözhető” részének is. Jelezték azt is, hogy a bejrúti nagykövetség csak korlátolt mértékben tud segítséget adni az amerikai állampolgároknak.

A tüntetőkkel szemben még könnygázt is be kellett vetni. A demonstrálók tüzet is gyújtottak, de állítólag nem a nagykövetségen, hanem az egyik közeli épületnél.

Törökországban az izraeli nagykövetségnél tüntettek, ott tűzijátékokat is kilőttek a demonstrálók.

Jordániában szintén jelentős demonstrációkra került sor.

Ahogy Líbiában is.

A Gázai kórházat ért csapásról egy képgalériát is közöltünk az Indexen. A fotókat itt tudja megtekinteni.

Rovatok