Index Vakbarát Hírportál

Félelmetes képsorok: így tombolnak az utcákon a Hamász szimpatizánsai világszerte

2023. október 14., szombat 06:15

Félelmetes képsorok terjedtek el a világ több pontján tartott Hamász-párti, Izrael-ellenes megmozdulásokról. A feszültséget tovább fokozta, hogy Khaled Meshaal, a Hamász volt vezetője tüntetésekre szólította fel a muszlim világot. A rendőröknek többször is közbe kellett avatkozniuk, miután a demonstrációk erőszakba fulladtak. Orbán Viktor miniszterelnök pénteki rádióinterjújában közölte, hogy Magyarországon biztosan nem kerülhet sor terror melletti szimpátiatüntetésekre.

A világon több helyütt rendeznek gyűléseket, hogy kiálljanak Palesztina mellett, miután a Gázai övezetet uraló Hamász terrorszervezet fegyveresei múlt szombaton meglepetésszerű támadást indítottak Izrael ellen, majd a zsidó állam válaszcsapásokat indított a Gázai övezetben. A közösség volt vezetője, Khaled Meshaal arra kérte a a muszlim világot, hogy szervezzenek tüntetéseket a palesztinok támogatása érdekében, csatlakozva az Izrael elleni harchoz. 

Forrnak az indulatok a palesztinbarát tüntetéseken

Franciaországban Európa legnagyobb muszlim és zsidó közössége él együtt. A szombati támadás óta már több mint 100 antiszemita cselekményt regisztráltak az országban. A belügyminisztérium elrendelte, hogy országszerte tiltsanak be minden palesztinbarát tüntetést. 

A Franciaország északi részén található Arras városában pénteken egy húszas évei elején lévő késes támadó berontott az iskolába, ahol halálosan megsebesített egy nyelvtanárt, miközben azt kiabálta, hogy Allahu Akbar! Súlyosan megsérült az iskola egyik testnevelő tanára is, amikor megpróbált közbeavatkozni. Az esetről itt írtunk részletesen. 

Csütörtök délután több száz palesztinbarát tüntető gyűlt össze Párizs központjában. A tüntetők azt skandálták, hogy „Izrael gyilkos” és „Macron cinkos”, ugyanis az államfő korábban határozottan elítélte a Hamász által elkövetett terrortámadásokat. 

Azóta Franciaországban már a legmagasabb szintű terrorkészültséget vezették be.

Több százan gyülekeztek szerdán Bécsben egy engedély nélküli palesztinpárti szimpátiatüntetésen. Az APA osztrák hírügynökség szerint a légkör pattanásig feszült volt. A demonstrálók radikális iszlamista jelszavakat kiabáltak.

Gerhard Pürstl rendőrfőkapitány egy sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy a hatóságnak gyorsan kellett cselekedni, mivel tartottak tőle, hogy a tüntetők „áthozzák az erőszakos közel-keleti konfliktust Bécs utcáira”.

Belgiumban csütörtökön szerveztek palesztinbarát tüntetést. A demonstrálók az ország külügyminisztériuma elé vonultak, ahol Izrael-ellenes jelszavakat skandáltak. 

Antiszemitizmus miatt vizsgálódik az ausztrál rendőrség, miután hétfő este a Sydney-i Operaház előtt tartott tüntetésen zsidóellenes jelszavakat skandáltak. Többek között a „gázosítsd el a zsidót” mondat is elhangzott.

Németországban is komoly zavargások törtek ki a hétvégén. Berlin egyik problémás, Neukölln negyedében Hamász-szimpatizánsok támadtak rendőrökre – írja a Bild.

A résztvevők Izrael elleni szlogeneket skandáltak, palesztin zászlókat lengettek, és ünnepelték a Hamász által meggyilkolt civileket. Az egyik tüntető még térkövekkel is megdobálta a rendőröket.

A német szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) elnöke pénteken ismertette nyilatkozatában, hogy

az izraeliek és a palesztinok mellett is szabad tüntetni Németországban. 

A legszélesebb nyomozati jogkörű német rendőri szerv vezetője az RND-nek elmondta, hogy a közel-keleti konfliktus a palesztinbarát és az Izrael-párti „oldalt” is demonstrációkra serkenti, a hatóságoknak pedig kezelniük kell ezt a helyzetet.

Kiemelte, hogy „világosan ki kell jelölni az ilyen tüntetések határait”, ami azt jelenti, hogy megengedett az izraeliek és a palesztinok sorsa iránti együttérzés vagy a tiltakozás kifejezése. A tüntetést akkor oszlatják fel, ha úgy vélik, hogy az ügyet terroristapropaganda terjesztésére használják fel.

Felix Klein, az antiszemitizmus elleni állami erőfeszítések összehangolásáért felelős kormánybiztos úgy látja, hogy a megmozdulásokról szóló felhívásokkal „világszerte terjeszteni akarja zsidók elleni bestiális gyűlöletét” –  írja az MTI.

Az elmúlt napokban a Hamász terrorszervezet mellett tüntettek Angliában is. Londonban tüntetők ezrei gyűltek össze, hogy Izrael londoni nagykövetsége elé vonuljanak.

Sheffield városában is demonstrációt tartottak, ahol az egyik tüntető a városháza tetejéről tépett le egy izraeli zászlót – írja a The Guardian. 

Vasárnap New Yorkban, a Times Square-hez szerveztek tüntetést. Az eseményt az Amerika Demokrata Szocialistái nevű szervezet hirdette meg. Más vezető demokraták, például Kathy Hochchul New York-i kormányzó elítélte a tüntetést, és egyenesen „undorítónak és erkölcsileg visszataszítónak” nevezte.

A Washington állambeli Kirklandben verekedésbe fulladt egy palesztinbarát tüntetés – közölte a The Seattle Times. Hasonló helyzet alakult ki a floridai Fort Lauderdale-ben. Az NBC információi szerint vasárnap délután Izrael és Palesztina támogatói szálltak szembe egymással Dél-Florida utcáin. Az összecsapásnak a rendőrök vetettek véget.

Kínában jelenleg is kórházban van a pekingi izraeli nagykövetség egyik alkalmazottja, miután megtámadták. Az esetet terrortámadásnak minősítették. A pekingi Chábád közölte, hogy az izraeli nagykövetség és a rendőrség tanácsára a hétvégére bezár.

Az elmúlt napokban még Spanyolországban, Barcelonában is szerveztek Izrael-ellenes tüntetéseket.

Az indulatok valószínűleg még tovább forrhatnak, miután a közösségi médiában sorra hoznak létre Izrael-ellenes, palesztinbarát megmozdulásokat. 

Magyarországon nem engedélyezik a Hamász melletti tüntetéseket

Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggeli interjújában kijelentette, hogy szimpátiatüntetések vannak a terroristák mellett, azonban Magyarországon erre nem lesz lehetőség. A terrorizmus melegágyának nevezte ezeket a demonstrációkat. Nyugat-Európában sokan helyeslik ezeket az akciókat, mert szerinte a befogadott menekültek között a Hamász szimpatizánsai is ott vannak.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság rövid időn belül már két gyűlést is betiltott, aminek köszönhetően pénteken és szombaton sem vonulhatnak utcára a palesztinbarát szimpatizánsok. A BRFK vezetője fokozott ellenőrzést rendelt el vasárnap reggelig.

Péntek délután a Külgazdasági és Külügyminisztérium épülete elé szerveztek demonstrációt, azonban az eseményen csak a rendőrség volt jelen nagyobb létszámban. 

Rovatok