Index Vakbarát Hírportál

Arab és német nyelven skandálták Berlinben, hogy „gyerekgyilkos Izrael”

2023. október 18., szerda 14:18

Berlinben kedd este Izrael-ellenes és palesztinpárti tüntetők rendőrökre támadtak. A megmozdulást a magát bebörtönzött palesztinok szolidaritási hálózataként jellemző Samidoun egyesület szervezte.

Berlin Neukölln nevű kerületében több spontán tüntetésen palackokkal, kövekkel, pirotechnikai eszközökkel dobálták meg a rendőröket. Az egyik helyszínen barikádokat is igyekeztek emelni, valamint gyújtogattak is a tüntetők. A rendőrök vízágyúval oltották el az égő kukákat, elektromos rollereket és egyéb tárgyakat – írja az MTI.

A Brandenburgi kapunál nagyjából háromszázan tüntettek.

A Rundfunk Berlin-Brandenburg (RBB) regionális közszolgálati médiatársaság tudósítói szerint a tömegből arab és német nyelven azt skandálták, hogy „gyerekgyilkos Izrael”, és hogy „szabad Palesztinát”. A csoportot feloszlatták, a művelet közben paprikaspray-t is használtak, és több embert őrizetbe vettek.

A megmozdulást a magát bebörtönzött palesztinok szolidaritási hálózataként jellemző Samidoun egyesület szervezte. Olaf Scholz kancellár a napokban jelentette be, hogy a szövetségi alkotmányvédelmi hivatal által szélsőbaloldaliként nyilvántartott egyesületet a közeljövőben betiltják.

A kancellár visszataszítónak nevezve a szervezet Izrael-ellenes, antiszemita, és az Izraelre rátámadó Hamászt dicsőítő berlini megmozdulásait.

A Hamász támadásának kezdete óta Németország számos nagyvárosában szinte napi rendszerességgel tartanak palesztinpárti tüntetéseket, amelyeken gyakorta történnek Izrael-ellenes és antiszemita megnyilvánulások, és több demonstráció torkollt már összecsapásba a rendőrséggel.

A Molotov-koktél is előkerült 

Más atrocitások is érik a németországi zsidó közösséget, így például Berlinben legkevesebb hét lakóépületre Dávid-csillagot mázoltak, és kedd éjjel ismeretlenek két Molotov-koktélt hajítottak egy épület felé, amelyben zsidó intézmények működnek.

A közösségi ház előtt, a járdán keletkezett tüzet az épület őrzésével foglalkozó biztonsági szolgálat egy munkatársa eloltotta, anyagi kár nem keletkezett. Az országos politika számos vezető személyisége elítélte az eseteket és az antiszemitizmus erősödésére figyelmeztetett.

Magyarországon tilos tüntetni terrorszervezetek mellett

Mint ahogy arról korábban beszámoltunk, a Budapesti Rendőr-főkapitányság a múlt héten két palesztinbarát gyűlés is betiltott. Október 13-án délután a Külgazdasági és Külügyminisztérium épülete elé szerveztek demonstrációt, azonban az eseményen csak a rendőrség volt jelen nagyobb létszámban.

Péntekre is akartak szervezni egy a Hamász terrorszervezet felhívásához köthető gyűlést Budapesten, azonban a Budapesti Rendőr-főkapitányság ezt is megtiltotta. A BRFK mindhárom esetben felhívta a figyelmet, hogy a betiltott gyűléseken történő részvétel szankciót von maga után.

Az Izrael és a Hamász terrorszervezet közötti háborúról szóló, frissülő hírfolyamunk ide kattintva érhető el.

Rovatok