Index Vakbarát Hírportál

A Gázai övezetben 15 magyar rekedt, egyelőre nem lehet őket kimenekíteni

2023. október 18., szerda 08:44

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán közölte, hogy a Gázai övezetben rekedt 15 magyar állampolgárral továbbra is folyamatosan tartják a kapcsolatot. Hozzátette, hogy a tel-avivi és kairói nagykövetségeik szorosan együttműködnek annak érdekében, hogy a magyarok biztonságosan elhagyhassák az övezetet, de erre sajnos egyelőre nincs lehetőség.

Mint arról korábban beszámoltunk, Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldali kapcsolatokért felelős államtitkár elmondta, magyarok is várják, hogy elmenekülhessenek a Gázai övezetből. Az államtitkár hozzátette, hogy ők a körülményekhez képest jól vannak, de már többször helyszínt kellett változtatniuk, hiszen az evakuáció rendkívül bonyolult.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán a Facebook-oldalán elmondta, hogy a Gázai övezetben rekedt 15 magyar állampolgárral továbbra is folyamatos a kapcsolat. Naponta többször beszélnek velük és családtagjaikkal telefonon – írja az MTI.

Szijjártó bejegyzése szerint a diplomaták legutóbb szerda reggel, alig egy órája győződtek meg arról, hogy valamennyien épségben vannak, még a rendkívül nehéz körülmények ellenére is.

A tel-avivi és kairói nagykövetségeink szorosan együttműködnek, és valamennyi nemzetközi partnerünkkel folyamatos kapcsolatban vagyunk annak érdekében, hogy az állampolgárainknak lehetősége nyíljon biztonságban elhagyni az övezetet. Ennek feltételei azonban jelenleg nem adottak

– fogalmazott a tárcavezető.

Előzőleg olyan információ is megjelent, hogy a Hamász izraeli támadásának már lehetett egy magyar áldozata is. A Külügyminisztérium ezt egyelőre cáfolta.

Támadás egy gázai kórház ellen

Több száz palesztin meghalt, mikor kedd este támadás ért egy kórházat a Gázai övezetben. A Hamász szerint a kórházi áldozatok többsége betegekből, gyermekekből és nőkből áll. A gázai egészségügyi minisztérium szóvivője szerint Izrael hajtotta végre a csapást, az izraeli hadsereg (IDF) viszont cáfolta ezt. 

Egy kórház rendkívül érzékeny objektum, és nem az IDF célpontja. Az IDF vizsgálja a robbanás forrását, és mint mindig, most is a pontosságot és a megbízhatóságot helyezi előtérbe

– fogalmazott az izraeli erők meg nem nevezett szóvivője a BBC-nek.

Az izraeli hadsereg szerint bizonyítékuk van, hogy nem ők támadták meg a kórházat. Közzétettek egy drónfelvételt a gázai kórház elleni csapással kapcsolatban.

A videón állítólag a kórház parkolója látható. Állításuk szerint

AZT, HOGY NEM LÉGICSAPÁS TÖRTÉNT, AZ BIZONYÍTJA, HOGY NEM LÁTHATÓ KRÁTER A FELVÉTELEN.

Ehelyett viszont az látszik, hogy tűz ütött ki a parkolóban és az épületek tetőzetében repeszek okoztak károkat.

A támadást többen, köztök a WHO, Joe Biden amerikai elnök és Antonio Guterres, az ENSZ főtitkára is elítélte.

A Hamász az eset után azt közölte az NBC Newszal, hogy minden túszt hajlandóak elengedni, ha Izrael felhagy a Gázai övezet elleni légicsapásokkal. Erre egyelőre nem érkezett válasz Izrael részéről.

Az Izrael és a Hamász terrorszervezet közötti háborúról szóló, frissülő hírfolyamunk ide kattintva érhető el.

Rovatok