Index Vakbarát Hírportál

Lengyel állami tévésztár: Komolyabb propagandát csináltunk, mint a kommunizmus idején

2023. október 19., csütörtök 16:47

A lengyel állami televízió egyik prominens műsorvezetője arról beszélt a hétfői választás után, hogy a lengyel népet egyenesen megmérgezte az utóbbi hónapok propagandája. Nemcsak Marcin Wolski, hanem az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) nemzetközi megfigyelői is megjegyezték a túlkapásokat.

„Bűntársként mondom, komolyabb propagandát csináltunk, mint a kommunizmus idején” – vallott színt Marcin Wolski a lengyel állami műsorszolgáltató (TVP) sztárja a választási kudarc után. 

A televízió prominens alakja elismerte, hogy a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt alatt az állomás „rosszabb propagandát” folytatott, mint a kommunizmus idején az 1970-es években. 

Úgy véli, ez hozzájárult ahhoz, hogy a PiS elveszítse parlamenti többségét a vasárnapi választásokon.

Ahogyan arról az Index is beszámolt, október 15-én voltak a parlamenti választások Lengyelországban: a jelenleg kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) pártja nyerte el a legtöbb alsóházi mandátumot, de nem rendelkezik önálló többséggel az országos választási bizottság (PKW) által kedd este ismertetett hivatalos végeredmények szerint.

Wolski a nyilvánosság előtt leginkább egy szatirikus, aktuális eseményekről szóló rovat műsorvezetőjeként ismert az ottani közmédiában. A műsort a TVP többi adásához hasonlóan a PiS programjának népszerűsítésére és az ellenzék támadására használták – erről beszélt a műsorvezető hétfőn, egy választás utáni rendezvényen, a Klub Ronin nevű jobboldali vitafórumon. 

Úgy fogalmazott, hogy

a lengyel nemzetet megalázták az elmúlt hónapok propagandájával,

hozzátéve, hogy őt magát is felfüggesztették, amiért nem illett a keményvonalas támadási stratégiához. Ezenkívül idő- és pénzpocsékolásnak nevezte a kormánypárt „megválasztóit célzó propagandáját”, hiszen, mint mondta, az emberek úgyis a PiS-re szavaznának. 

Az EBESZ is vádolja a hírcsatornát

A vasárnapi választásokról szóló előzetes jelentésében az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) nemzetközi megfigyelői megjegyezték, hogy a kampány során a TVP szándékosan eltorzította az eseményeket a kormánypárt népszerűsítésével, miközben erősen támadta annak fő riválisait.

Az ellenzék tavaly már megkísérelt benyújtani egy törvényjavaslatot az állami műsorszolgáltató TVP Info hírműsorának eltörléséről, amely szerintük „propaganda” volt. 

Rovatok