Index Vakbarát Hírportál

Kezdetét vette az osztrák exkancellár, Sebastian Kurz büntetőjogi eljárása

2023. október 19., csütörtök 06:08

Megkezdődött a volt osztrák kancellár, Sebastian Kurz volt osztrák kancellár és két társának pere Bécsben. Amennyiben bűnösnek találják, Kurz akár három év börtönt is kaphat.

Sebastian Kurz ellen a parlament előtt tett hamis tanúvallomása miatt emelt vádat idén augusztusban a gazdasági és korrupciós ügyekkel foglalkozó osztrák államügyészség (WKStA).

A vádemelés szerint a 36 éves politikus és társai nem mondtak igazat sem az államügyészség, sem az osztrák parlament korrupciós ügyeket vizsgáló bizottságának meghallgatásán az állami vagyonkezelő vezetőinek kinevezése ügyében.

A bizottságban Kurz 2020 júniusában alábecsülte saját szerepét a Nemzeti Vagyonkezelő Holding (ÖBAG) vezetőjének, Thomas Schmidnek a kinevezésében. Akkori nyilatkozata szerint a kinevezésről előzetesen tájékoztatták, de amúgy nem vett részt a vagyonkezelő vezetőinek kiválasztásában.

A chatüzenetek alapján azonban az ügyészség feltételezi, hogy a volt miniszterelnök is részt vett a tisztségviselők kiválasztásában. A vádak szerint Kurz és Schmid a kérdésben legkésőbb 2017 közepétől rendszeresen eszmét cserélt – ezt azonban Kurz többször is cáfolta.

Mint az Euronews írja, több mint 30 év után először vonnak felelősségre bíróság előtt  egy volt kormányfőt Ausztriában.

Ha igaznak bizonyulnak a tárgyalásokon a Kurz elleni vádak, a volt kancellár akár három év börtönbüntetést is kaphat.

Rovatok