Index Vakbarát Hírportál

Amerika enyhíti szankcióit Venezuelában

2023. október 19., csütörtök 08:50

Az Egyesült Államok enyhíti a Venezuelával szembeni szankciókat, miután a dél-amerikai ország kormánya és ellenzéke megállapodott a jövő évi választások megtartásában. A tüntetések elfojtása és a demokrácia aláásása miatt bevezetett egyéb szankciók továbbra is érvényben maradnak.

A szankciókat a venezuelai olaj-, gáz- és aranyszektorban is enyhítik. A venezuelai kormány beleegyezett abba, hogy nemzetközi megfigyelőket hívjon meg a 2024 második felére tervezett választások megfigyelésére.

Washington figyelmeztetett, megszűnhetnek a lazítások, ha a választási paktum összeomlik.

Az amerikai pénzügyminisztérium által kiadott új általános engedély a következő hat hónapban engedélyezte a 2019 óta súlyos szankciók alatt álló Venezuelának, hogy olajat termeljen és exportáljon az általa kiválasztott piacokra.

Az aranyágazat tekintetében nem határoztak meg határidőt.

Az Egyesült Államok figyelmeztette Venezuelát, hogy november végéig „meg kell határoznia egy konkrét ütemtervet és folyamatot az összes jelölt gyorsított visszaállítására” – közölte Antony Blinken külügyi államtitkár.

A venezuelai kormány és az ellenzék közötti megállapodást kedden írták alá Barbadoson.

A megállapodás 12 pontot tartalmaz, amelyek között szerepel az az ígéret, hogy minden jelöltnek hozzáférést biztosítanak a köz- és magánmédiához, valamint garantálják szabad és biztonságos mozgásukat az ország egész területén.

A két fél abban is megállapodott, hogy frissítik a választói névjegyzékeket az országon belül és kívül egyaránt, hogy a több millió kivándorolt venezuelai gyakorolhassa választójogát.

A megállapodás azonban lehetővé teszi, hogy a venezuelai törvények értelmében bizonyos jelölteket kizárjanak, köztük az ellenzék éllovasát, María Corina Machadót is.

Rovatok