Index Vakbarát Hírportál

Kiszel Tünde naptára elbújhat Vlagyimir Putyin bizarr kalendáriuma mellett

2023. október 21., szombat 11:53

Az új év kezdete előtt a Komszomolszkaja Pravda című Kreml-barát bulvárlap kiadott egy 2024-re szóló naptárat, amely Vlagyimir Putyin orosz elnök előtt tiszteleg. A különleges kalendárium alaposan felkeltette a világsajtó figyelmét a 12 darabos fotóválogatás miatt.

A naptár különlegessége abban rejlik, hogy minden hónaphoz hozzácsaptak egy nagy méretű képet, amin maga Vlagyimir Putyin látható. Nagyon odafigyeltek arra, hogy a legjobb fotókat tegyék be a naptárba az elnökről, hogy azt mutassák, az orosz nép vezetője kicsattan az erőtől.

A képek mellé Putyin-idézeteket is csatolt a Komszomolszkaja Pravda, ezekből értelemszerűen 12 található meg a naptárban. A teljesség igénye nélkül álljon most itt ezek közül néhány:

A BBC oroszországi szerkesztője, Steve Rosenberg azonban felhívta a figyelmet arra, hogy a kiválasztott felvételek mindegyike azelőtt készült, hogy a Kreml 2022 februárjában elrendelte Ukrajna lerohanását.

Szerinte ez azzal magyarázható, hogy Moszkva terve, miszerint egy villámháborúban elfoglalja Kijevet, kudarcba fulladt.

A Kreml-barát Komszomolszkaja Pravda bulvárlapnál nyilván azt akarják, hogy az oroszok Putyint erős embernek, a nemzet atyjának lássák

– jegyezte meg Rosenberg.

Az egyik közösségimédia-felhasználó szerint Rosenberg ezzel a megjegyzésével a Putyin egészségi állapotával kapcsolatos pletykákra utalt. Felvetése azt sejteti, hogy Putyinról azért nem készült friss fotó, mert az orosz elnök annyira rossz bőrben van, hogy nem hajlandó kamera elé állni, a hivatalos eseményekre pedig a testdublőrét küldi maga helyett.

Az elmúlt hónapokban vadabbnál vadabb elméletek láttak napvilágot az orosz elnök egészségi állapotáról. Tavaly nyáron például olyan pletykák keltek szárnyra, miszerint a vezető rákos vagy Parkinson-kórral küzd, és képtelen lenne órákon keresztül válaszolgatni a kapott kérdésekre.

A Kreml szerint ugyanakkor semmi valóságalapjuk nincs azoknak a híreknek, melyek szerint Vlagyimir Putyin beteg lenne. Dmitrij Peszkov szóvivő többször is határozottan állította, hogy az orosz elnök egészségi állapota rendben van.

Az orosz–ukrán háború eseményeit szombaton is folyamatosan követjük, percről percre frissülő cikkünket itt találja.

(Fotó: 2015. május 8., Moszkva. Sean Gallup / Getty Images)

Rovatok