Index Vakbarát Hírportál

Putyin a rettegett atomkofferrel jelent meg Kínában

2023. október 18., szerda 19:06

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán a nukleáris csapás elrendelésére alkalmas atomkofferrel jelent meg Pekingben, ahol arról beszélt, hogy azt szeretné, ha Ukrajna visszavonná a személyére vonatkozó tiltó rendeletet.

Ritkán látható jelenetnek lehetett szemtanúja a világ szerdán, amikor lefilmezték Vlagyimir Putyint, amint a nukleáris támadás indítását bárhonnan, bármikor lehetővé tevő táskával kísérik az emberei Kínában – írja a Reuters.

Vlagyimir Putyin kínai kollégájával, Hszi Csin-pinggel folytatott pekingi megbeszélése után egy másik tárgyalásra sétált át biztonsági kíséretével, amikor lefilmezték az úgynevezett Cseget-bőrönd társaságában.

„Vannak bizonyos bőröndök, amelyek nélkül Putyin egyetlen utazása sem teljes” – írta a RIA orosz állami hírügynökség a Telegramon megjelent felvételhez.

Mint megírtuk, ezt a nevezetes atomkoffert Putyin orosz elnök 1999. december 31-én vette át a Kremlben, előtte Borisz Jelcint követte a táska mindenhová 1991 és 1999 között. Valószínűleg 1983-ban állt szolgálatba, és nincs más funkciója, mint szükség esetén összekötni az orosz elnököt az orosz stratégiai nukleáris erők parancsnoki és irányítási hálózatával. A Cseget azonban nem tartalmaz nukleáris indítógombot, hanem az indítási parancsokat továbbítja a központi katonai parancsnokságnak.

AZ OROSZ VEZÉRKARNAK VAN HOZZÁFÉRÉSE A KILÖVÉSI KÓDOKHOZ, AMELYEKKEL EGYES FEGYVERPARANCSNOKOKAT UTASÍTHAT A KILÖVÉSRE.

Bárhová is megy Vlagyimir Putyin, egy tengerésztiszti egyenruhás biztonsági ember viszi utána. Ő az egyetlen katona, akit kizárólag arra képeztek ki, hogy segítsen az elnöknek nukleáris támadás esetén. 

Putyin kész Ukrajnával tárgyalni?

Az orosz elnök szerdán a Pekingben tartott sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy azt szeretné, ha Volodimir Zelenszkij visszavonná a személyére vonatkozó, tárgyalásokat tiltó rendeletét.

Most azt halljuk, hogy állítólag készen állnak valamiféle tárgyalásra. Még azok a külpolitikai felelősök is, akik nemrégen még azt mondták, hogy Oroszországot a csatatéren kell legyőzni, most azt mondják, hogy ezeket a problémákat békés tárgyalások útján kell megoldani. Ez egy jó irányba mutató változás. Én ezt dicsérni fogom, de ez még nem elég

– fogalmazott Vlagyimir Putyin a Korrespondent beszámolója szerint.

Putyin szerint „konkrét lépésekre van szükség, ha valóban megvan a szándék a tárgyalásokra”. Hozzátette azt is, hogy először is „a tárgyalásokat tiltó rendeletet hatályon kívül kell helyezni”.

Mint ismert, 2022 október elején Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta azt a rendeletet, amely lehetetlenné teszi a tárgyalásokat Putyinnal, de lehetővé teszi a tárgyalásokat Oroszországgal. Szeptemberben azonban Zelenszkij azt mondta, hogy „rossz az idő” az Oroszországgal való tárgyalásokra.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan figyelemmel kísérjük, percről percre frissülő hírfolyamunkat itt találja.

Rovatok