Index Vakbarát Hírportál

Ha a Hezbollah belép a háborúba, Izrael elpusztítja Libanont

2023. október 21., szombat 06:01

Izraeli repülőgépek már múlt vasárnap megkezdték a bombázást Libanonban, és az Izraeli Védelmi Erők (IDF) úgy nyilatkoztak, hogy „elpusztítják” az országot, ha a Hezbollah belép a háborúba.

Az izraeli csapások azután érkeztek, hogy a Hezbollah által kilőtt páncéltörő rakéták egy embert megöltek Észak-Izraelben a háború kezdete óta a Gázán kívüli legsúlyosabb összecsapásokban.

Tzachi Hanegbi izraeli nemzetbiztonsági tanácsadó figyelmeztette az Irán által támogatott terrorcsoportot, hogy ne indítson háborút egy második fronton, és „Libanon elpusztításával” fenyegetett meg, ha ezt megteszi – írja a The Guardian

A nyugati országok tartanak a konfliktus eszkalálódásától, és tesznek is ez ellen.

Vasárnap Rishi Sunak brit miniszterelnök Abdullah jordán királyt látta vendégül, hogy megbeszéléseket folytasson a válság enyhítéséről. A vezetők a „tágabb értelemben vett közel-keleti eszkaláció megakadályozásáról tárgyaltak, együttműködve a regionális vezetőkkel, valamint az izraeli kormánnyal és a Palesztin Hatósággal” – áll a Downing Street közleményében.

Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója elmondta, hogy az Egyesült Államokban látják „az északi határon való eszkaláció valós kockázatát”, és diplomáciai csatornákon keresztül figyelmeztették Iránt, hogy ne avatkozzon be.

Nagyon ajánlom a Hezbollahnak, hogy nagyon közelről figyelje, mi történik a Hamásszal és a szervezetükkel Gázában, miközben beszélünk

– mondta Peter Lerner alezredes, az IDF szóvivője.

Netanjahu megsemmisítené a Hamászt

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök azt ígérte, hogy „megsemmisíti” a Hamászt, bosszúból azért, mert a múlt héten az ország déli részén végrehajtott rajtaütés során 1400 izraeli civilt mészárolt le.

A regionális háborútól való félelem már vasárnap megerősödött, miután Irán, amely a Hezbollahot évtizedes finanszírozása révén fő helyettesítő erejévé tette, arra figyelmeztetett, hogy a Gázai övezet lerohanása a konfliktus kiterjesztését eredményezheti.

Hoszein Amir-Abdollahian iráni külügyminiszter kijelentette, hogy Teherán nem maradhat „szemlélődő”, és hogy a háború kiterjesztése esetén „súlyos veszteségek” érnék az Egyesült Államokat.

Ebrahim Raiszi iráni elnök azt külön közölte Emmanuel Macron francia elnökkel, hogy „a helyzet bonyolulttá válhat és a színtér ki fog bővülni”, ha Izrael nem hagyja abba a Gázai övezet ostromát. Megjegyzései azt követően hangzottak el, hogy Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter szombaton egy második repülőgép-hordozó csapásmérő csoportot vezényelt a térségbe.

Egy amerikai védelmi tisztviselő a telepítéseket elrettentő jelzésnek nevezte

Irán, a libanoni Hezbollah és a térség bármely más szereplője számára, akik esetleg a jelenlegi helyzet kihasználását fontolgatják a konfliktus eszkalálására.

A USS Dwight D Eisenhower pénteken hagyta el a virginiai Norfolkot, hogy csatlakozzon a USS Gerald Fordhoz, amely a múlt héten érkezett Izrael partjaihoz.

Mindegyik fél készül a háborúra

Az Egyesült Államok és Izrael már összeállított egy közös csapáslistát a Hezbollahhoz kötődő célpontokról, amelyeket háború esetén támadni kellene – írta meg a Makor Rishon című jobboldali izraeli lap az izraeli légierő pilótáira hivatkozva.

Az egyiptomi állami média szerint Abdel Fattáh esz-Szíszi, az ország elnöke közölte Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel, hogy Izrael művelete túllépte „az önvédelem jogát”, és „kollektív büntetést” alkalmazott.

Izrael a határ saját oldalán egy 4 kilométer mélyen fekvő övezetet zárt katonai zónává nyilvánított, és kikapcsolta a GPS-jeleket. Az izraeli média arról számolt be, hogy

70 ezer embert terveznek evakuálni északról, ha kitör a háború a Hezbollahhal.

Lindsey Graham republikánus szenátor arra figyelmeztetett, hogy az Egyesült Államok a Hezbollah támadását „egzisztenciális fenyegetésnek” tekintené Izraelre nézve, és ennek megfelelően válaszolna.

A következő az üzenetem: ha a Hezbollah, amely Irán kinyújtott karja, tömeges támadást indít Izrael ellen, azt Izrael államot fenyegető, egzisztenciális jellegű fenyegetésnek tekinteném. Határozatot fogok előterjeszteni az Egyesült Államok szenátusában, hogy ebben az esetben az Egyesült Államok Izraellel közösen hajtson végre katonai akciót, amivel Iránt kizárja az olajpiacról. Irán, ha eszkalálod ezt a háborút, akkor jövünk érted

– mondta az NBC Meet the Press című műsorában.

(Borítókép: Mostafa Alkharouf / Anadolu / Getty Images)

 

Rovatok