Index Vakbarát Hírportál

Újabb rakétatámadás érte az iraki támaszpontot, ahol amerikai katonák is állomásoznak

2023. október 22., vasárnap 11:47

Rakétákkal lőtték az iraki Ain el-Aszad légitámaszpontot, ahol a Nyugat-Irakba felvonultatott amerikai és külföldi biztonsági erők állomásoznak. A légicsapások az aleppói és damaszkuszi repülőteret is érték, a támadásban egy ember meghalt, egy pedig megsebesült..

Az Iraki Iszlám Ellenállás nevű síita szervezet harcosai vasárnap reggel is megtámadták az Ain el-Aszad amerikai katonai bázist Anbár tartományban. Az Al Hadath tévécsatorna szerint több rakétát lőttek ki a bázisra – írta a TASZSZ.

A The Spectator Index szerint a légicsapások miatt nem működik az aleppói és damaszkuszi repülőtér, a légi forgalmat Latakia városába terelik. Hozzátették, 

a damaszkuszt ért támadásban egy ember meghalt, egy pedig megsebesült.

CNN közölte, a szíriai állami hírügynökség szerint izraeli légicsapások történtek.

Ma körülbelül 5 óra 25 perckor az izraeli ellenség egyszerre hajtott végre rakétákkal légi agressziót a Földközi-tenger irányából Latakiától nyugatra és a megszállt szíriai Golán irányából Damaszkusz és Aleppó nemzetközi repülőterekre

– jelentette az ügynökség katonai forrásra hivatkozva.

A BBC  kiemeli, a damaszkuszi és aleppói repülőterek nemcsak a polgári légi közlekedésre szolgálnak, hanem katonai bázisoknak is otthont adnak, amelyek állítólag tranzitpontjai a Hezbollahnak is .

Az Iraki Iszlám Ellenállás nevű csoport október 19-én és 20-án is támadásokat hajtott végre, csütörtökön drónokkal és Grad rakétákkal lőtték az Ain el-Aszad légitámaszpontot, október 20-án, pénteken pedig két drónnal támadták a Harir katonai repülőteret – írta az MTI. Az iraki légvédelemnek akkor sikerült lelőnie az egyik drónt.

Tovább gyűrűzhet a Hamász és Izrael konfliktusa

Korábban a síita szervezet harcosai követelték, hogy az Egyesült Államok vonja ki csapatait Irakból és más közel-keleti országokból. Hangsúlyozták, „az amerikai csapatoknak azonnal el kell hagyniuk a régiót, különben bázisaikat folyamatosan támadások érik”.

 A The Guardian a pénteki támadások kapcsán arról írt, hogy a nyugati tisztviselők egyre jobban aggódnak amiatt, hogy 

az Izrael és a Hamász közötti konfliktus az egész térségre kiterjed.

Az Aljazeera megerősítette, a támadások száma azt követően nőtt meg, miután Izrael október 7-én megkezdte a Gázai övezet bombázását.

Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő az Indexnek úgy nyilatkozott, a közeljövőben számítani lehet a Hezbollah terrorszervezet offenzívájára is Libanonból, esetleg Szíriából, Iránból vagy Irak síita részéről. 

Rovatok